2018-01-08T09:23:20+01:00 8. јануара, 2018. 09:23 |

НА ПК ДРМНО: Машине су важне, али људи остварују резултате

Истраживања су показала да је „Електропривреда Србије“ један од најпожељнијих послодаваца у земљи. Радити у једном овако великом и сложеном систему као што је ЕПС је част, али и велика одговорност. Пред запосленима, посебно у производним деловима ЕПС-а, много је професионалних изазова. Посао тражи пуну посвећеност, стручност и пожртвовање, посебно у рударском сектору, где се производни процес одвија под отвореним небом у свим временским условима. Објективно, старосна структура запослених на Површинском копу „Дрмно“ је неповољна, али долазе и млади кадрови, који су решени да с временом преузму одговорност од старијих колега.  

            Један од њих је Душан Стевић, мастер инжењер рударства, који има четири године радног искуства и најмлађи је инжењер смене на ПК „Дрмно“.

Душан Стевић

           – Током школовања имали смо праксу и био сам упознат с радом на површинским коповима. Али тек када сам почео да радим и када сам се попео на моћне рударске машине, схватио сам да рударском послу човек мора бити потпуно посвећен и да га воли. За ово време било је лепих али и стресних тренутака, јер је коп „жив“, сваког дана се нешто дешава. Мора да се води рачуна о машинама, људима и производњи. Да бисмо остварили планиране задатке, јасно је да морамо да функционишемо као породица, да се узајамно помажемо и комуницирамо. Машине јесу важне као средство за рад, али људи и тимски рад доносе резултате, поручује Стевић и додаје: – Тешко је радити у свим временским условима, али ја волим радне изазове и посао који радим. ЕПС омогућава и стручно усавршавање. До сада сам имао прилике да идем на неколико симпозијума о рударству, компанија на овај начин подстиче младе да напредују, стичу нова сазнања и проширују своје видике у сваком смислу те речи.

             Драшко Микић, инжењер за електротехнику, има радно искуство у струци, али је на ПК „Дрмно“ тек шест месеци. О раду на копу слушао је од оца, али тек када је почео да ради у електрослужби, могао је јасније да сагледа шта то значи.

Драшко Микић

            – Задовољан сам како је организован систем у служби у којој радим и начином на који су ме старије колеге прихватиле. Оно што ме је потпуно фасцинирало јесте опрема и чињеница да се улаже у савремену електроопрему, као и да Коп „Дрмно“ иде у корак с временом. У принципу, добро сам се снашао и уклопио у тимски рад. Моје је да слушам старије колеге и да радим. Овде се брине о кадровима, њиховим правима и стално се инсистира на поштовању процедура и мера из области безбедности и здравља на раду. Услови рада јесу отежани, али ја своју будућност видим на копу, каже Микић.

              Томислав Несторовић, дипломирани инжењер рударства, има шест година радног искуства на Површинском копу „Дрмно“ и најмлађи је шеф на неком од рударских система за површинску експлоатацију угља. Конкретно, обавља посао шефа БТД, односно угљеног система на копу.

Томислав Несторовић

               Свако може да вам преноси своја искуства и сазнања о раду на копу, али све док човек сам не осети рударски хлеб, не може да има потпуну представу о рударском занимању. Први пут када сам пришао багеру СРс 2000, просто сам се заледио. С временом, уз помоћ колега, ствари постају јасније и човек добије самопоуздање. Објективно, јесте тешко и напорно радити на копу, не само због тога што се производни процес одвија под отвореним небом, ноћу и дању, већ највише због одговорности за људе, машине и производне резултате. Али и поред тога, леп је осећај  када знате да сте део једног великог производног система који практично покреће Србију. Управо свест о томе да обављамо посао од општег друштвеног интереса мотив је да истрајемо, дамо максимум у сваком тренутку, истиче Несторовић.