Подизање погонске спремности основне рударске механизације која ради на откривци на Површинском копу „Дрмно“ биће завршен до краја јесени. До сада је приведен крају ремонт петог јаловинског система, потпуно је реконструисан угљени систем, завршен је ремонт осам рударских машина за ископавање угља и постројења за прераду угља на дробилани. У првој декади септембра кренуо је с радом и багер SRs 2000/1, који ради у склопу трећег јаловинског система.

     − Упоредо са поправком багера SRs 2000/1, која је утицала на измену овогодишњег плана ремонтних активности, радили смо и на замени других делова и склопова, тако да је погонска спремност трећег јаловинског система на задовољавајућем нивоу – рекао нам је Зоран Стојковић, управник Сектора машинског одржавања на ПК „Дрмно“.

         Он додаје да је средином септембра почео и ремонт другог јаловинског система који ће трајати 60 дана. Приоритетан задатак је замена лежаја окрета горње градње багера. Упоредо ће се радити и на замени других машинских делова опреме за које се дефектажом утврди да су дотрајали. Стојковић очекује да ће овај рударски систем у планираном року бити спреман и поуздан за рад.

                              Задовољавајући ниво погонске спремности

         „Била је ово за нас машинце тешка година. Имали смо много планираних и непланираних послова, многе ситуације морали смо да решавамо у ходу и истовремено, што није било лако с обзиром на обим послова у протеклом периоду. Трудили смо се да у датим околностима урадимо што више послова како бисмо обезбедили задовољавајући ниво погонске спремности и поузданости рада машина и опреме, каже Стојковић.

            Према његовим речима, радови на радном точку на овом багеру обавиће се наредне ремонтне сезоне. На четвртом рударском систему, каже он, путем редовних сервиса замењени су оштећени делови машинских склопова, а на сличан начин спровешће се активности на одржавању погонске спремности багера SRs 1300, који ради у склопу тог рударског јаловинског система. Пред зиму биће завршени и неодложни послови на јаловинском багеру-ведричару 710.

                                                                                                                            Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content