2020-10-28T09:33:41+01:00 28. октобра, 2020. 09:33 |

НА РАМСКОЈ ТВРЂАВИ: Један дан у Средњем веку

Да ли смо се икада запитали како би изгледао повратак у Средњи век? Да је путовање кроз време могуће, потврдио је недавни догађај у Рамској тврђави. Витезови, Робин Худ и девојке у средњевековним хаљинама, шетали се овим простором, орлови и соколови припремали за лов, а властелинска трпеза мамила мирисом и мистиком.

Био је то дан лова чланова Друштва соколара Србије и њихових нераздвојних пријатеља, небеских ловаца у шумама оближње Горице. У лову су учествовала и два ловачка удружења – „Голуб” из Великг Градишта и „Фазан” из Средњева. Ручак од дивљачи за све учеснике припремила је Ловачка секција Рама, а на трпези су се, поред осталог, нашли гулаш и месо спремљено испод сача.

Прво су, тачно у подне, тврђавом прошетали витезови под оклопима и са мачевима од кованог гвожђа. Чланови Удружења „Бели орлови“ били су ту да објашњавају „технику“ ковања средњовековних мачева и да одговорају на питања попут онога: зашто је оклоп средњовековног витеза вредео као педесетак најбољих грла говеда? За витезовима су се појавили соколари и породица Николић, која се бави одгајањем изложбених птица грабљивица. Овој занимљивој поворци највише су се обрадовали најмлађи, али и они старији, опчињени магијом средњег века, прохујалим временима и различитим цивилизацијама које су се смењивале на овим просторима.

Испред тврђаве, своја вина представиле су познате српске винарије. Продајна изложба привукла је бројне љубитеље „божјег напитка” који су тога дана обилазили тврђаву.

Читав догађај употпунила је музика тог доба па се Рамска тврђава, на само један дан, вратила у Средњи век.

Извор и фото: ТО ВГ