2019-07-29T13:22:11+02:00 29. јула, 2019. 13:22 |

НА „САЈМУ ДУНАВА“ У ГОЛУПЦУ :Рекордан број учесника и посетилаца

Дванаеста по реду  туристичко-културна и спортска манифестација  „Сајам Дунава“ у Голупцу окупила је  рекордан број учесника и посетилаца међу којима је био и потпредседник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић. У оквиру Сајма одржан је и „54. Голубачки котлић“ на коме је учествовало стотину екипа. Манифестацију су после четири дана трајања затвореном прогласили др Небојша Мијовић, председник Општине Голубац и  Јоже Папеж, жупан Општине Жужемберг из Словеније.

-Ових дана отворили смо неколико нових капиталних  објеката као што су  нови мост на реци Пек код насеља Доња Крушевица и локални пут Војилово-Барич-Миљевић. Наставићемо  овим темпом када су инвестиције у питању, посебно у области туризма, са жељом да постанемо важна туристичка дестинација у овом делу Србије и на Дунаву.  Већ од наредне године ,,Голубачко лето’’ трајаће много дуже, јер планирамо нове садржаје и манифестације, рекао је др Мијовић.

Током Сајма Голубац је угостио делегацију из Словеније, из Општине Жужемберг са којом Општина Голубац сарађује већ десет година. Са овом општином су Голупчани потписали и Повељу о братимљењу.

-Са нашим домаћинима договорили смо се да братску сарадњу проширима на још неке области, у првом реду на сферу изградње инфарструктуре и на пружање  стручне помоћи у обуци члановима голубачке ватрогасне јединице чију посету очекујемо у октобру, рекао је жупан Јоже Папеж.

У такмичењу кувања рибље чорбе, која је једна од манифестација у оквиру „Сајма Дунава“ надметало се никад више кувара овог дунавског специјалитета.

Победник овогодишњег 54.Голубачког котлића у кувању рибље чорбе је Саша Радић из Пожаревца, нешто слабију чорбу скувао  је Срета Петровић из Великог Градишта, док је треће место припало Слађани Пауновић из Брадарца. Њима су припали котлићи и награде Цептера и сервиса „Јовановић“ из Миљевића.

Истога дана, за вредне награде такмичило се око 50-так спортских риболоваца у улову рибе на пловак. У јуниорској конкуренцији победник је  Марко Симињесковић, друга је Јована Милетић, а најмлађи такмичар био је Алекса Пајкић. Код сениора, победник је Зорга Зафировић  Новичић, друго место освојио је Душко Анђушић, а трећепласирани је  Радиша Милетић.

За награде у оквору категорије  Етно-дворишта конкурисали су произвођачи сувенира, хране, ручних радова …Награду за вез и рукотворине добила је Ана Миловић из Чачка, најбољи гастрономи су  чланови Удружење ,,Сестра Јелица“ из Малог Црнића, најуређенији излагачки штанд имало је Удружење ,,Извор“ из Књажевца, награда за најбољи производ отишла је у руке Златка Матковића из Лесковца, а  најутенчнији сувенир понудило је Удружење за заштиту животиња ,,Ортаци’’ из Мајданпека.

– „Сајам Дунава“, који су заједно организовали Туристичка организација и Општина Голубац,  поред поменутих манифестација имао је и друге: Змајево село, Витешке игре, Етно двориште, ликовна колонија, позоришне представа за децу, промоције књига, три концерта, неколико радионица…Посетиоци су имали прилику и да бесплатно дегустирају рибљу чорбу, сазнали смо од в.д. директора ТО Голубац, Војислава Живановића.

Љ.Настасијевић