2019-07-23T10:20:04+02:00 23. јула, 2019. 10:18 |

НА САСТАНКУ ПРЕДСТАВНИКА МИНИСТАРСТВА ТУРИЗМА И ТУРИСТИЧКИХ ИНСПЕКТОРА: Домаћу радиност увести у легалне токове

 

Закон о угоститељству, у целости, је у Србији почео да се примењује од 1. јула ове године. Како се део одредаба овог закона односи и на сеоска туристичка домаћинства и домаћу радиност као што су издавање апартмана и станова на дан, то је законодавац сматрао да је са новинама потребно ближе упознати оне на које се те измене односе. Тим пре што је у питању област која је дуже време у зони сиве економије и коју законодавац настоји да је уведе у легалне токове.

Састанак тим поводом, у организацији Браничевског управног округа одржан је у Пожаревцу са републичким и локалним туристичким инспекторима.

Вера Божић Трефалт, в.д. помоћника министра трговине, туризма и телекомуникације истакла је том приликом да су скупови на ову тему одржани широм Србије.

-Примена одредаба Закона о угоститељству је у надлежности јединица локалних самоуправа. Надамо се да ће се негативности у сивој зони искоренити и да ће се ова област у целини легализовати, посебно због чињенице што је законодавац, када је реч о домаћој радиности, физичким лицима омогућио одређене олакшице као што су паушална боравишна такса и паушално опорезивање, истакла је Божић Трефалт.

Начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић је у изјави за медије напоменуо да је на овом састанку, између осталог, било речи и о категоризацији објеката и начину њиховог регистровања, а све у интересу пружалаца услуга и њихових корисника.