2019-09-05T13:42:00+02:00 5. септембра, 2019. 13:40 |

На седници Националног савета Влаха: Више новца за програме у култури

Седници Националног савета Влаха присуствовао министар Вулин

 

На последњој седници Националног савета Влаха у Србији, одржаној 4. септембра у Зајечару, на дневном реду су били извештаји о раду, финансијски план и уџбеници влашког језика.

Заседању које је водио председник Савета Новица Јаношевић, присуствовао је и министар одбране Александар Вулин. Он је истакао да познаје влашки народ као вредан и гостољубив, који држи до свог језика, културе, традиције и воли своју домовину, Репубпику Србију. Такође је захвалио Националном савету на чувању културног блага због којег је Србија духовно богатија.

Иначе, овој седници је претходило заседање Извршног одбора Савета, који предводи председник Радиша Драгојевић и на којем су донете оперативне одлуке важне за рад Савета.

На почетку заседања Савета, Јаношевић и Драгојевић поднели су извештаје о раду. Најважнија тачка дневног реда била је измена финансијског плана, којом се предвиђају већа средства за рад Завода за културу Влаха, односно више од два милиона динара за реализацију предвиђених програмских активности до краја године.

Национални Савет је такође одлучио да ученицима који желе да уче влашки у школама, омогући да за тај наставни предмет добију бесплатне уџбенике.

Тог дана је одржана и конститутивна седница Одбора за културу Националног савета, којом је председавао Милан Станковић из Зајечара. Одбор је одлучио да се до краја године утврди календар манифестација које промовишу влашку културу, традицију, језик и обичаје, а које ће у будућем периоду подржавати Национални савет.

Иначе, домаћин ових заседања у Зајечару, у свечаној сали Скупштине града, био је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, који је поздравио присутне чланове Савета, изразио задовољство тиме што је седница одржана управо у овом граду и нагласио да грађани Зајечара складно живе, као и да је у том крају најбројнија влашка национална заједница.