2018-12-06T10:48:23+01:00 6. децембра, 2018. 10:48 |

НА ШИРЕМ ПОДРУЧЈУ ХРАСТОВАЧЕ: Окривено гнездо орла белорепана

            На делу трасе 16. линије бунара за предодводњавање ПК „Дрмно“ чија је изградња у току, у зони Храстоваче радници на надзору пронашли су гнездо орла белорепана. Радови у тој зони тренутно су заустављени док се с надлежнима не нађе решење за ову ретку и заштићену врсту птица.

– Обратили смо се и Заводу за заштиту природе Србије за издавање потребних услова. Од њих смо добили повратни документ у коме нису тражени никакви посебни услови, нити смо добили упозорење да се морамо посебно бавити просторима где се налазе гнезда неких заштићених врста животиња и птица, а посебно ту мислим на орла белорепана, који је законом заштићена врста, каже Милан Павловић, пројект-менаџер Дирекције за унапређење производње.

            С обзиром на то да нису добијени посебни услови од надлежних институција, од Завода је затражено упутство за поступање у новонасталој ситуацији.

– Нисмо добили одговор, па смо поново, интервентно тражили да се институција коначно изјасни како не бисмо направили штету или прекршили закон. Захтевали смо да се неко од надлежних појави на терену како би се утврдило чињенично стање и пронашло компромисно решење, додаје Павловић.

             Гнездо орла белорепана налази се по средини лежишта „Дрмно“ и извесно је да оно на овом месту никако не може остати.

– Обиласком ширег подручја Храстоваче установљено је да у овој зони угљеног лежишта „Дрмно“ постоје укупно два гнезда и два пара орлова белорепана. Ми прихватамо сваку врсту компромиса који се односи на измештање гнезда ван контура копа, јер је то једино прихватљиво и одрживо решење, истиче Павловић.

              Засад су радови заустављени на прописној удаљености од гнезда и сви се надају да ће одговор Завода за заштиту природе Србије стићи на време и да неће успоравати радове.

                                                                                                    „Енергија Костолац“