Једна од најзначајнијих тачака на прошлонедељном заседању Скупштине града Пожаревца којим је председавао председник локалног парламента Предраг Мијатовић била је рејонализација, односно одређивање подручја основних школа на територији Града Пожаревца. Образложење предлога дао је члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић.

-Основну школу „Свети Сава“ моћи ће да упишу деца из околних 119 градских улица и насеља Ћириковац, а ОШ „Вук Караџић“ малишани 149 улица у Пожаревцу и деца из Дубравице, Батовца, Живице, Брежана, Драговца и Забеле. Основној школи „Доситеј Обрадовић“ припада 91 улица, ОШ „Kраљ Александар Први“ 63 улице и насеље Љубичево, ОШ „Десанка Максимовић“ 152 улице, а ОШ „Јован Цвијић“ насеље Kостолац и села Кленовник, Петка, Стари Kостолац и Острово. Основној школи „Свети Владика Николај“ овом рејонизацијом, осим Брадарца припадају и села Речица, Kличевац, Дрмно, Маљуревац, Бубушинац, Братинац, Набрђе, Трњане, Касидол и Берање, док ОШ „Милош Савић“, осим Лучице обухвата и Пољану, Пругово и Шљивовац, рекао је др Несторовић и додао да је ова одлука од значаја.

Председник Одборничке групе „Доста је било – РИИС Исток“ Слободан Васић између осталог поставио је питање да ли ће и под којим условима родитељи моћи да уписују своју децу у школе, којима по рејонизацији не припадају.

На ову тему говорила је и одборница Татјана Стојадиновић за коју је ова одлука „тек цртица по питању праведног уписа у школе“. Како је истакла, ово је само смерница директорима установа и онима који врше упис, у ком правцу би требало да делују. Према њеним речима, квалитетно и праведно образовање подразумева изједначење услова у свим школама, квалитетне кадрове у свим образовним установама, превоз до школе, дневни боравак и у сеоским срединама.

-Рејонизација је добар потез, али није обавезујућа за родитеље већ за школе, подвукла је Стојадиновић.

Реплицирајући опозицији, др Несторовић је објаснио да би ова одлука требало да охрабри децу, њихове родитеље, учитеље и наставнике.

-Усвајање овог документа у првом реду је васпитно – образовног карактера. Наравно да ће деца моћи да се упишу у школу чак и ако им по рејонизацији она не припада, али то не значи да ће моћи да буду примљена у прекобројна одељења. Овим актом се управо то и уређује, морате да упишете школу у којој има места, образложио је члан Градског већа.

ПРОБЛЕМИ СА ИЗВОЂАЧИМА РАДОВА

Већином гласова одборници су усвојили извештај о деветомесечном извршењу буџета. Градоначелник Пожаревца Саша Павловић осврнуо се овом приликом и на проблеме са извођачима радова приликом реализације одређених пројеката.

-Имали смо чак и фирме са којима смо морали да раскинемо уговоре, једна од њих била је у стечају. Преостаје нам да направимо пресек и да се крене у расписивање нових јавних набавки. Ово извршење буџета, гледајући године уназад, најбоље је до сада. Трудићемо се да до краја године, проценат извршења повећамо, рекао је Павловић.

Одборница Татјана Стојадиновић (ДЈБ – РИИС Исток) напоменула је, да извршење буџета у области предшколског, основношколског и средњошколског образовања износи 52 процента и изразила сумњу у знатно већу реализацију до краја ове године.

Према мишљењу одборника Слободана Васића добро је што, како се наводи у извештају, један број пројеката није реализован.

-Није изграђена летња позорница у Бубушинцу, што је по мени добро јер за 4,6 милиона динара колико кошта можемо да купимо летњу позорницу коју би према потребама користила и сва друга села. Радује ме што на зид у Музичкој школи нисмо утрошили 20 хиљада евра и што се још увек премишља око тога колико кошта реконструкција крова у Пољопривредној школи. Не радује ме што је порез од самосталних делатности, од планираних 50 милиона, за девет месеци остварен са само 27 одсто. Наплата је слаба јер је самостална делатност у проблему, рекао је Васић.

Одговарајући на ове примедбе Павловић је истакао да је извршење буџета на позицији образовања 65,47 одсто, а не 52, односно код предшколског образовања извршење је 71,56 одсто, основног образовања 60,74, а средњег 47,91 посто.

-Изградњу летњих позорница по сеоским срединама није измислила локална самоуправа, већ су то тражили људи у саветима месних заједница. Није тачна ни констатација да се Пољопривредна школа премишља да започне реконструкцију крова. Постоји важећи уговор и изабран је извођач радова, тако да у овом случају нема премишљања и та инвестиција ће се реализовати, рекао је градоначелник.

На овом заседању потврђен је мандат одборници Марији Рашуо из Маљуревца са изборне листе СНС-а. Такође, изгласан је програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за ову годину и усвојена информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из Програма пословања јавних предузећа, друштава капитала и трећих облика организовања за трећи квартал ове године.

Share.

Comments are closed.

Skip to content