Ветеринарски специјалистички институт из Пожаревца у сарадњи са Ветеринарском комором Србије организовао је по деветнаести пут на Сребрном језеру, у предивном амбијенту хотела „Данубиа“, дводневни скуп о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња. Симпозијум је и ове године окупио преко 230 учесника из свих делова Србије и са Балкана: ветеринара, агронома, представника ветеринарских фармацеутских кућа, сточара… Скуп је имао међународни карактер – у његовом стручном и научном раду, подељеном по пленарним заседањима, учествовали су експерти из земаља региона и Европе.

Др Иван Добросављевић

 У име Организационог одбора деветнаестог Симпозијума „Здравствена заштита, селекција и репродукција свиња“, на отварању скупа у четвртак, 2. јуна, учеснике је поздравио председник, доктор ветеринарске медицине Иван Добросављевић који је нагласио да је циљ саветовања увек био приказ и међусобна размена најновијих сазнања из свих области узгоја и здравствене заштите свиња, као и међусобно упознавање и повезивање произвођача са стручњацима различитих профила.

                                                        ОКО 230 УЧЕСНИКА ИЗ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

-Након две године паузе, после много одложених или онлајн одржаних скупова и састанака, поново се срећемо како би покушали да одговоримо на проблеме који су се нагомилали у овој грани сточарства у протеклом периоду. Много је изазова, рекло би се и превише пред произвођачима: скок цене хране и енергената на светском тржишту, који је само додатно погоршан збивањима у Украјини, афричка свињска куга које је пре више од две године од претеће постала реална опасност свињарској производњи у Републици Србији, смањена потражња свињског и осталих врста меса током трајања пандемије ковид -19 и много, много других неповољних фактора. Као и ранијих година потрудили смо се да окупимо стручњаке из Србије, региона и Европе и током дводневног симпозијума настојаћемо да покријемо што више питања из области свињарства. Позивам вас да се активно укључите и поставите питања предавачима током тематских заседања и током дискусија и да размењујете што више информација и ван сале за предавања, казао је др Иван Добросављевић.

Учесници Симпозијума

Добродошлицу на Сребрно језеро где се од прве године одржава Симпозијум о здравственој заштити, селекцији и репродукцији свиња учесницима је пожелео испред општине Велико Градиште, Слађан Марковић, заменик председника Општине.

Током два дана колико је скуп трајао, одржана су четири пленарна заседања. Првог дана говорило се о селекцији и економици у свињарству. Предавач, др Томас Трела покушао је да одговори на питање „Како зарадити у тешким временима“, а Јасна Стевановић је излагала о изазовима и приликама у свињарству почетком 2022. године. Професор Витомир Видовић је дао упоредни приказ свињарства Данске и Србије, како би видели где се тренутно налазимо, док је професор Сањин Ивановић говорио о утицају субвенција и опортунитетних трошкова на економичност свињарске производње. На другом пленарном заседању посвећеном здравственој заштити свиња могла су се чути низ предавања почевши од тренутне ситуације у вези афричке свињске куге у браничевском и подунавском округу, преко дијагностике бруцелозе и астровируса свиња у Републици Србији, примене аутогених вакцина и вакцина против едемске болести, па до практичне контроле мушица и кокцидиозе свиња на фармама. Доктор Радослав Дошен излагао је о инфламаторном и некрозис синдрому свиња, а Вук Врачар је говорио о нарастајућем проблему резистенције бактерија на антибиотике, у овом случају на Колистин.

Трећа пленарна секција била је посвећена исхрани, савременој технологији гајења и репродукцији свиња. На првом предавању доктор Здравко Томић је говорио о значају, анализи и контроли кључних инфективних патогена у настанку репродуктивних поремећаја код крмача. Заседање је настављено темама из области побољшања квалитета разређеног и могућностима употребе замрзнутог семена нерастова. Излагало се односу генетике и средине у којој се узгајају свиње, утицају додатака исхрани на развој прасади на сиси, изазовима у очувању здравља дигестивног тракта ових животиња у савременим условима узгоја, као и интегралном приступу мониторинга управљања фармама и генетиком свиња. Треће заседање завршено је предавањима Марка Васиљевића и професора Бранка Петрујкића везаним за проблеме са микотоксинима у храни за свиње и како их контролисати.

Тема последњег, четвртог пленарног заседања била је безбедност хране и легислатива из ове области. О практичним аспектима примене новог правилника о начину вршења службене контроле животиња пре и после њиховог клања на присуство трихинеле у месу у ветеринарској пракси излагала је Јелена Петковић. Доктор Радомир Ратајац се дотакао проблема налаза пестицида у јетри дивљих свиња, док је Јасна Курељушић говорила о Listeria monocytogenes у храни.

                                                               О ЗНАЧАЈУ СИМПОЗИЈУМА

 Званично, Симпозијум је отворила директорка Ветеринарског специјалистичког института „Пожаревац“ др Милица Лазић. Она је пожелела добродошлицу и успешан рад колегама и учесницима овог, деветнаестог по реду симпозијума, подсетивши на стање и оквире за узгој свиња у Србији.

Др Милица Лазић

-Протекле године су свима нама донеле много брига и проблема, свесни смо да и године које су пред нама доносе многобројне тешкоће и изазове, који ће поред осталог свакако имати негативан утицај на свињарску производњу у нашој земљи. Свесни значаја постојања једног оваквог скупа ове године смо одлучили да одржимо симпозијум у нешто скромнијем формату, али смо сигурни да то неће утицати на квалитет и актуелност тема које ће вам бити презентоване, рекла је др Милица Лазић.

                                                      НЕГАТИВНИ ТРЕНДОВИ У СВИЊАРСТВУ

Окупљенима се испред великог спонзора, компаније „Берингер Ингелхајм“ обратио др Владан Миљковић подсетивши да је у последње три године бројност свиња значајно смањена, а понајвише је томе допринела висока цена сточне хране и енергената, као и недостатак квалитетне радне снаге.

-Будући да је свињарство једна од најважнијх грана сточарства у Србији и да ће наравно опстати и наставити са даљом производњом, наша компанија стоји на располагању произвођачима и подржаће их у разним сегментима, како би њихова производња и у овако тешким условима била профитабилна, казао је др Миљковић.

Руководилац Центра за кризно планирање и управљање нарочито опасним заразним болестима Саша Остојић је изразио задовољство што Управа за ветерину може да пружи подршку оваквим скуповима који имају за циљ да се одређене болести које су у оптицају у свињарству сузбију и спрече.

-Нажалост, улазимо у четврту годину како је код нас присутна афричка свињска  куга која је обухватила буквално све сегменте и утицала је како на здравствену заштиту свиња, тако и на производњу у свињарству. Сигуран сам да сви чиниоци који су у ланцу имају своју одговорност у контроли ове болести. Тенденција појаве нових жаришта нарочито код дивљих свиња и перзистентност вируса у спољној средини, једни су од главних фактора који указују на опасност од даљег ширења ове болести на овим просторима. Сигурно да напорима у областима у којима радимо можемо допринети да се колико толико ова болест стави под контролу у оним деловима у којима је данас присутна, рекао је Остојић.

Свечану ноту отварању Симпозијума на Сребрном језеру својим музичким програмом дао је хор професора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

Наступ хора професора Музичке школе

                                                                                                                             Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content