На Дан рудара, 6. августа, Костолац је био домаћин четврте гастрономске манифестације „Костолачки котлић“. Под ведрим небом, на Спортско рекреативном центру „Топољар“, крчкале су се 145 рибље чорбе, док се другим делом плаже ширио мирис вола печеног на ражњу.

Уз сајам етно хране и пића, приређена је томбола са бројним наградама, а потом културно – уметнички програм, све до вечењег ватромета и концерта „ОК бенда“.

Саша Павловић

Такмичаре и посетиоце овог догађаја на отвореном поздравио је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски речима:

-Посебно ме радује што смо четврти пут заредом овде и што „Костолачки котлић“ живи. Посебно желим да својим суграђанима рударима честитам празник, 6. Август, са жељом да постигну још боље резултате у наредном периоду.

ПРВА И ДРУГА НАГРАДА ЛАЗИЋИМА

Најукуснију чорбу, у конкуренцији од 145 пуних котлића, припремила је Гордана Лазић из Дубравице.

Друго место припало је Зорану Лазићу такође из Дубравице, а треће Зорици Иванчов из Костолца.

Победници је пехар и ваучер за летовање у Грчкој за две особе уручио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски. Другопласираном је припала награда, летовање за две особе на црногорском приморју, коју је уручила Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац. За освојено треће место, награду, ваучер за викенд на Златибору, уручила је директорка Центра за културу Јелена Шаманц.

За најлепшу куварицу „Костолачког котлића“ проглашена је  Наташа Игњатовић из Острова. Специјална награда уручена је и промотеру овогодишњег такмичења, Милошу Јанковићу.

Манифестацију је отворио градоначелник Пожаревца Саша Павловић:

-Шести август је Дан рудара и ми га на овакав начин прослављамо. Без рудара не би било Костолца какав је данас и сигуран сам да се ни овај крај не би овако добро развијао да нема система у коме наши вредни рудари раде.

ВРУЋ ДАН НА ТОПОЉАРУ

„Костолачки котлић“ организовали су Градска општина Костолац, Центар за
културу „Костолац“ и ресторан „Галија“. Да манифестација која је окупила око 2000 људи врућег августовског дана на Топољару буде доживљај који се памти, помогли су Град Пожаревац, синдикалне организације „Копова Костолац“ и „Термоелектрана Костолац“, као и синдикати издвојених предузећа ПРИМ, „Аутотранспорт“, „Kостолац услуге“, „Георад“ и РИО.

Синдикати „Копова“ и „Термоелектрана“ у сарадњи са синдикатима издвојених предузеће приредили су свим посетиоцима пиво на точење и гулаш.

Рибља чорба се кувала у 145 котлића. Ватру под котлићима ложили су такмичари пристигли са подручја Браничевског округа и целе Србије. О најбоље и најукусније скуваној чорби, одлучивао је трочлани жири у саставу Драгана Грозданић, професор куварства, Никола Радишић, кувар и Јелена Благојевић шеф кухиње у Основној школи „Јован Цвијић“.

Поред кувања и кусања чорбе за све оне који су одабрали да 6. август проведу на плажи „Топољар“, уз помоћ ресторана „Драгуљ“, окретан је во на ражњу. Овај део гастрономске манифестације имао је хуманитарни карактер и прикупљен новац од продаје сенедвича намењен је дечијим установама у Kостолцу. Прикупљено је 34.000 динара.

Приређен је и етно сајам хране и пића, на коме су учешће узела углавном у овом крају позната женска удружења, али и појединци.

Да би дан био потпун и забаван, за све посетиоце је организована лутрија са бројним наградама. Главну награду, роштиљ, добила је Ана Гвоздић из Пожаревца.

Током дана на костолачкој плажи „Топољар“ свирао је бенд „Ноћ до подне“. У вечерњим сатима наступали су фолклораши КУД „Костолац“, а у завршници је приређен ватромет и свирка „ОК бенда“.

Фото: Е. Шустер

Share.

Comments are closed.

Skip to content