Уочи васкршњих празника понуда на пожаревачким пијацама је богата, али су купци сложни у оцени да су цене превисоке.

Радославка, коју смо затекли у куповини рибе на пожаревачкој пијаци “Круг”, каже да је избор одличан, јако разноврстан, али да се ове године због поскупљења одлучила за белу рибу, јер је најјефтинија.  

ЦЕНА РИБЕ НА ПИЈАЦИ „КРУГ“

Када је реч о речној риби, килограм беле рибе је од 200 до 250 динара. Деверика кошта 200 динара, док је гргеч или бандар 1.000. Цене шницле шарана крећу се до 1.200 динара, а толстолобика и амура 750 динара за килограм.

Можда најпопуларнија речна риба, пастрмка, продаје се за 620 или 650 динара по килограму. У рибарницама на пијаци пастрмка се може купити и очишћена за 780 динара. Филет сома је 550 динара док је вијетнамски сом 500 динара.

Морска риба је нешто скупља, 600 динара је килограм крупнијег ослића, док је ситан ослић, хоки, 480 динара. Цена харинге је 300 динара, а скуше од 450 до 500. Килограм гирица кошта 200 динара.

Орада је 1.000 динара, бранцин 1.100. Котлети лососа су од 2.000 до 2.500, а филети од 2.500 до 2.800. Бакалар кошта 2.000 динара по килограму.

У једној рибарници на пожаревачкој пијаци „Круг“ може се наћи и хоботница за 2.500 динара по килограму, козице, односно, рачићи су 1.700 динара, а дагње 450 динара по килограму.

Готови рибљи производи, поховани рибљи штапићи и пљескавице су 450 динара по килограму, а штапићи лигњи 800 динара.

На пијаци „Круг“ могуће је купити и пржену и рибу на жару. Бела риба на жару је 600 динара, скуша 1.050, пастрмка 1.400, а шкарпина 1.500. Печени шаран је 2.000 динара. Порција рибље чорбе кошта 200 динара.

Јаја, боје, декорација

Пред најрадоснији хришћански празник Васкрс, цена домаћих јаја на пијаци „Круг“ креће се од 14 до 20 динара по комаду.

На тезгама у Градском парку купцима су на располагању и различите врсте фарби за јаја, плетене корпе, сталци за чуваркуће, вештачка трава, као и многобројне друге ускршње декорације.

Може се бирати између стандардних и руских фарби, али и прехрамбених гел фарби за јаја. Цена домаћих фарби у праху је 5 динара по комаду, руских 20 динара по комаду, док се за једно паковање прехрамбених гел боја мора издвојити до 200 динара. У понуди су и сличице за украшавање, а један лист се може набавити за 50 динара.

ПРАСЕЋЕ И ЈАГЊЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ

Традиција налаже да се на Васкрс једе печење, а код нас су најпопуларније прасеће и јагњеће.

У печењари „Код Калета“ прасетина је 1.400 динара, а јагњетина 2.000. Ресторан „Препород“ продаје прасеће печење за 1.300 и јагњеће за 1.500 динара. У ресторану „Кристал“ прасетина кошта 1.500 динара, јагњетина 1.900. Прасетина се „Код Папричка“ продаје за 1.200 динара, јагњетина за 1.800, док услужно печење кошта 80 динара по килограму.

У кафани „Код директора“ прасетина је 1.400, јагњетина 1.800 динара. Услужно печење прасића је 100 дининара по килограму, а 150 динара јагњетина. Печењара „Гаџин и браћа Јовановић“ нуде прасетину за 1.200 динара, јагњетину за 1.700, а у печењари на Костолачком путу, код Зорана, услужно печење кошта 80 динара и сечење 40 динара по килограму.

Код узгајивача, жива мера прасади кошта од 350 до 380 динара по килограму, са тенденцијом раста цене.

ПОВРЋЕ

Повећана је и понуда поврћа на пијаци.

Млади кромпир се може купити за 250 до чак 500 динара по килограму, зависно од квалитета, величине и тога да ли су очишћени. Веза ротквица је 50 динара, а три везе младог лука 100 динара. Шаргарепа кошта 50 динара, кромпир 80 до 100, шампињони  230.

Цена купуса је од 90 до 100 динара за килограм, парадајза од 280 до 330 динара, а краставаца од 180 до 220 динара. Спанаћ  и зелена салата су 50 динара.

Захваљујемо читаоцима који су својим дојавама редакцији помогли у прикупљању информација о ценама на пијацама, о којима ћемо и надаље настојати да вас обавештавамо.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content