Цене воћа и поврћа на тезгама произвођача и накупаца на пијаци „Круг“ у Пожаревцу и ове седмице су шаренолике. За поједине производе, упоређујући са претходном недељом, потребно је издвојити више новца.

Цене домаћих јаја нису се мењале и могу се купити за 14, 15, 16 и 17 динара по комаду. Везица першуна је 25 динара, младог лука 30, ротквица 40, зелене салате од 30 до 50 динара, а зеља 20 и 30 динара.

Целер се може набавити за 70 динара, док се рен продаје за 600, пашканат и корен першуна за 250, а спанаћ за 120 динара по килограму.

Цена младог кромпира креће се од 180 до 200 динара, док се црвени кромпир, млади купус, црни лук, празилук и шаргарепа продају за 80 динара по килограму.

У овонедељној пијачној понуди су и тиквице по цени од 150 динара по килограму, потом краставци чији је распон цена од 100 до 150 динара, парадајз који се може купити за 300 – 350 динара, паприке за 350 динара, док је цена пасуља тетовца по килограму 350 динара.

Када је у питању понуда воћа на пожаревачкој пијаци „Круг“, интересантно је да је килограм јагода у јутарњим сатима коштао 280 динара по килограму, док је три сата касније цена овог воћа била знатно већа, 350 до 400 динара. Килограм наранџи и банана је 180 динара, а јабука 30, 50, 60, па и 100 динара.

БЕЗ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ

Након састанка пијачних продаваца и председника Србије Александра Вучића, дуго најављивана фискализација намењена препродавцима на пијацама у Србији, неће бити уведена 1. маја, како су првобитно најавили из надлежног министарства.

Пијачни продавци сматрају да би потенцијално ново законско решење заувек променио начин рада.

Славица Марић која на тезгама пожаревачке пијаце продаје годинама уназад, задовољна је резултатима састанка. Међутим, како каже, уколико би се у било ком тренутку поново размишљало о увођењу фискалних каса на пијацама, то би препродавцима знатно увећало државне намете, а и умањило приходе. Такође, објашњава, увођењем фискализације, морало би се увести и радно време, додатно увећале цене производа.

 

ПРВОМАЈСКО ПЕЧЕЊЕ НЕШТО СКУПЉЕ

Пред овогодишње првомајске празнике цене живе ваге прасади и јагњади дупло су више него у исто време прошле године. Рачуница показује да они који желе печење на својој трпези, јефтиније ће проћи куповином у продавницама или печењарама.

Цена прасади од 15 до 25 килограма, која су најтраженија, код узгајивача креће се око 450 динара за килограм живе ваге, колико је тренутно и цена јагњади. У печењарама и ресторанима прасетина се креће од 1.300 до 1.500 динара за килограм, док је јагњетина од 1.800 до 2.000 динара. Услужно печење прасића је од 70 до 100 динара по килограму, 150 динара јагњетина, док се сечење наплаћује 40 динара по килограму.

Од сточара Драгана сазнајемо да прасади нема довољно колико је интересовање купаца.

-Што се тиче цене, ни ових 450 динара за килограм живе мере не доноси неку зараду, јер су цена кукуруза и остали трошкови производње дупло већи у односу на прошлу годину, каже овај узгајивач.

Рачуница показује да је исплативија куповина у маркетима. Килограм јагњетине у маркетима креће се од 750 до 950 динара, док свињетина кошта од 500 до 630 динара за килограм бута без костију, односно од 650 до 800 динара за килограм филеа.

Share.

Comments are closed.

Skip to content