Према државном календару празника, првомајски се обележавају нерадно до среде, 4. маја.  Они који имају могућности, пословне и финансијске, одлучили су да их прославе на нешто удаљенијим српским  дестинацијама. Већина анкетираних Пожаревљана, пак, провешће их у родном граду или ближој околини.

Снежана Стокић из Пожаревца:

Снежана Стокић

-Као и за Васкрс, тако и за Први мај, већи део празника проводим код куће, поред штедњака, кувајући и спремајући да угостим своју децу и унуке. То не значи да не бих волела да ове празничне дане проведем негде у природи или можда да отпутујем на неколико дана  у посету код рођака,  можда чак до неке бање. Међутим, ово последње за мене је само жеља, јер путовање у бању или на планину, подразумева и већи трошак, што ја као пензионер себи не могу да приуштим.

Није ово први пут да остајем код куће и ранијих година је тако било. Увек су некако недостајале паре да се оде на неки излет или годишњи одмор.

Златко Златковић из Салаковца:

Златко Златковић

– Као и  годинама уназад  првомајске празнике проводим у Винцима, где имам викендицу.  Обожавам то место, јер одмалена тамо проводим слободно време са породицом.

И овога пута неће изостати гулаш, роштиљ, ракијица и пиво и незаборавно дружење са рођацима и пријатељима.

Владанка Стојановић из Београда:

Владанка Стојановић

-Ја  сам у гостима код сина и снаје. Живим у Београду, родом сам из Голупца, а у Пожаревцу ми живе деца, тако да сам чест гост у овом крају. Користим сваки слободан период да дођем у Пожаревац, па ми је то већ прешло у навику, овде сам за сваки празник, за Нову годину, Божић, Васкрс и Први мај.

Пошто сам пензионерка, радије волим да дођем и празник проведем са децом, него да отпутујем негде до неке туристичке дестинације, а и  путовање изискује велике трошкове, треба имати пара за тако нешто.

Миљан Стојановић из Пожаревца:

Миљан Стојановић

-После две године паузе због епидемиолошке ситуације, коначно ћу се опустити и надам се незаборавно провести за празник. Са породицом путујем на Фрушку Гору код рођака. Тамо је предивна природа и долазе људи из свих крајева Србије.

Наравно, и овога пута неће изостати окретање јагњета на ражњу и хладно пиво.

Јана Стојковић из Пожаревца:

Јана Стојковић

-Првомајски уранак проводим са другарима у природи. Правићемо роштиљ и вероватно га продужити на два дана. Углавном се на тај начин окупљамо током првомајских празника. Направимо заједнички буџет, поделимо трошкове и буде нам лепо.

Нама је важно да смо заједно.

Срђан Глишић из Пожаревца:

Срђан Глишић

-Конкретно 1. мај, као и дан после, проводим са девојком и друштвом на викендици. Окупљамо се сваке године, независно од времена. Славили смо 1. мај и ранијих година, па тако и у претходне две, упркос пандемији. Важно је да је добро друштво и расположење. Припреми се роштиљ, ту је и музика…

Немамо новца за нека даља путовања, то остављамо за летњи период. Првомајске празнике проводимо у пожаревачком крају.

Вељко Трифуновић из Пожаревца:

Вељко Трифуновић

– Празничне дане у оквиру 1.маја по традицији проводим на Сребрном језеру. То су за породицу и мене дани одмора и опуштања који пријају, имајући у виду да и супруга и ја обављамо посао чије је радно време специфично и сменско. За Празник рада смо на том месту, па и у доба короне, јер смо били у породичном кругу, или уз најближе пријатеље лагану музику и домаћу трпезу. Овај празник је за мене посебан јер буди лепа сећања на оца Зорана чији је датум рођења 2. мај и враћа  у време уранака које смо са њим до пре неких петаестак година обележавали на обали Велике Мораве у Љубичеву уз обавезно прасе на ражњу или роштиљ. Овај празник обележавамо у нашем округу, јер читав предео нуди изузетно окружење ништа мање лепо од осталих дестинација у Србији.

Миодраг Лазаревић из Пожаревца:

Миодраг Лазаревић

– Празнику рада, Првом мају, радују се и одрасли и деца. Не ради се неколико дана, па ако се споји с Ускрсом, ето малог годишњег одмора. Некада је отац преко синдиката у предузећу добијао свињске полутке или хомољско јагње, које смо окретали на ражњу код тетке у дворишту. Одлазило се и у оближња излетишта на уранак, где су кампери дочекивали првомајско јутро и распаљивали роштиљ. Најчешће се то дешавало поред Велике Мораве, код Љубичевског моста, уз помешану музику трубача и учесника „Гитаријаде“.

Године чине своје, па се сада траже мирнија места, у кругу породице, да се прослави овај међународни празник. Бићу опет поред реке, али овог пута то је Дунав и Винци.

Share.

Comments are closed.

Skip to content