Заштитник грађана затражио је од надлежног министарства да се изменама и допунама Закона о спорту врхунским спортистима са инвалидитетом слуха обезбеде иста права која имају спортисти без инвалидитета и спортисти са другим облицима инвалидитета – национална признања, новчане награде за остварене врхунске резултате на такмичењима и национална пензија.

Врхунски спортисти са инвалидитетом слуха доносе медаље са највећих спортских такмичења као што су Олимпијске игре глувих,  светска и европска првенства глувих, али важећим Законом о спорту нису третирани као спортисти без инвалидитета и спортисти са другим облицима инвалидитета, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Заштитник грађана је поступајући на основу обраћања грађанина, који се обратио овој институцији у име врхунских спортиста са инвалидитетом слуха због дискриминације и непризнавања резултата на највећим спортским такмичењима, утврдио да је потребно изменити и допунити Закон о спорту тако да се односи и на спортисте са инвалидитетом слуха, чланове Спортског савеза глувих Србије и Олимпијског комитета глувих Србије, који нису препознати у одредбама важећег закона.

Због непрепознавања у Закону о спорту, врхунски спортисти са инвалидитетом слуха су ускраћени за национална признања, новчане награде за остварене врхунске резултате на такмичењима, као и за националну пензију након навршене 40. године живота, у односу на спортисте без инвалидитета и спортисте са другим облицима инвалидитета, истиче Заштитник грађана.

Заштитник грађана је утврдио да се Меморандумом потписаним између Међународног олимпијског комитета и Интернационалног комитета спорта глувих – Deaflympic, признаје да је Интернационални комитет спорта глувих – Deaflympic равноправан са Међународним олимпијским комитетом и Међународним параолимпијским комитетом.

Због тога би и на националном нивоу спортисти са инвалидитетом слуха и њихова организација требало да буду признати од стране Министарства спорта, Олимпијског комитета Србије и Спортског савеза Србије, а сходно томе спортисти са инвалидитетом слуха да се изједначе са олимпијцима и параолимпијцима и заслужено стекну право на премије и националне пензије за врхунска спортска достигнућа, сматра Заштитник грађана.

Заштитник грађана наводи да Међународни олимпијски комитет признаје Интернационални комитет спорта глувих – Deaflympic као једино тело које се бави интернационалним спортом глувих и као независну организацију, која није део Интернационалног параолимпијског комитета, већ да су ова два комитета спортиста са инвалидитетом две независне организације, обе признате од стране Међународног олимпијског комитета.

С обзиром да се одредбе Закона о спорту којима је регулисан положај, права и обавезе параолимпијаца не односе на спортисте са инвалидитетом слуха, Заштитник грађана сматра да је изменама и допунама Закона о спорту неопходно уредити њихов положај и заштити права на исти начин и у истом обиму као што су заштићена права осталих спортиста и параолимпијаца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content