2019-11-28T13:58:52+01:00 28. новембра, 2019. 13:58 |

Национални савет Влаха: Основцима уџбеници влашког на поклон

Национални Савет Влаха у Републици Србији у циљу промовисања образовања на влашком језику и богате традиције влашке заједнице, организује обиласке школа у којима деца слушају предмет „Влашки говор са елементима националне културе“. Такође, ђацима на поклон носе уџбенике и помажу школским установама у којима се овај предмет изучава.

У уторак 26. новембра, представници Националног савета Влаха, председник Новица Јаношевић, секретар Бојан Модрлановић и председник Одбора за културу Милан Станковић, обишли су Основну школу „Владислав Петковић Дис“ у селу Грљан, град Зајечар.

У овој школи више од тридесет ђака учи влашки говор, који су обрадовани новим уџбеницима и радним свескама. Деца су за узврат припремила рецитације и песмице на влашком. Госте је срдачно примила директорка школе која их је упознала са радом ове васпитно – образовне установе. Такође, како је наведено, захваљујући изванредној учитељици, заитересованост ученика за влашки говор у сталном је порасту, јер је наставни програм прилагођен деци која ће очувати влашки језик и традицију за будуће генерације.