2021-01-06T09:24:00+01:00 6. јануара, 2021. 09:24 |

Надају се бољој години

УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА ПОЖАРЕВАЦ

Удружење пчелара Пожаревац, једно од најмасовнијих и најуспешнијих у оквиру Савеза пчеларских организација Србије, минулу годину завршило је  оптерећено другачијим условима у којима су се спроводиле активности, али са надом да ће своје планове моћи у потпуности да остваре у наредном периоду.Дејан Стефановић, председник Удружења пчелара Пожаревац, осврћући се на период који ће неповратно остати забележен као „корона година“  каже да је по много чему била специфична:

– 2020.година је за нас пчеларе била изузетно специфична. За Удружење је почела уобичајено одржавањем редовне Скупштине у јануару, као и сваке године пре. Обележили смо славу на Сретење 15. фебруара  и већ наредног дана, 16. фебруара организовали Међународно саветовање пчелара браничевског округа. Предавања су на овом за нас важном окупљању одржали еминентни стручњаци из области пчеларства, проф. др Дражен Лушић из Хрватске, др ветеринарске медицине Хегедиш Денеш из Мађарске, као и пчелар Андреј Север из Словеније. Задовољни смо јер су на скупу осим пчелара из браничевског и подунавског региона биле и колеге из целе Србије: Београда, Шида, Шапца, Зрењанина, Лесковца као и   наши пријатељи пчелари из иностранства, Црне Горе, Румуније, Босне и Херцеговине, Бугарске … Организовањем саветовања наше Удружење је показало да је не само једно од највећих, већ и једно од најхомогенијих и најуспешнијих у овом делу Европе.

Дејан Стефановић

Као и свим другим, март је и пчеларима донео ограничења и проблеме због епидемије корона вируса и ванредних мера и то се одразило на производњу меда:

-Пчеларима ће због пандемије ова година остати као једна од најлошијих у приносима меда на територији скоро целе Републике Србије. Међутим, цена меда је порасла, зачудо, не због лоше сезоне, него због отварања заједничког погона меда у Рачи. То се одразило као вид конкуренције на тржишту и од када се врши откуп меда на овом подручју, цена је највиша. Багремов мед је достигао 6,2 евра, а поскупели су и шумски и друге врста меда. 

Стефановић додаје да пчелари због ванредног стања и забране кретања у марту и априлу нису имали  прилике да квалитетно припреме своја друштва за наступајуће паше: 

-Посебно су били погођени они старији од 65 година, а таквих је међу пчеларима доста. С обзиром на све, стање у нашем пчеларству је на крају сезоне, ипак, задовољавајуће. Већина пчелара је и поред губитака, успела да обнови своја друштва. Приметно је само да се у овом периоду не повећава број нових чланова, нити има нових заинтересованих за пчеларство и изгледа да је корона ту оставила последице.

АКТИВНОСТИ И ПЛАНОВИ

Организовано и уз све мере заштите, чланови Удружења из Пожаревца посетили су минуле године један од ретких организованих сајмова и свакако најпознатији у Србији – Пчеларски сајам у ташмајданском парку у Београду. Пре проглашења пандемије имали су прилику да посете сајам у Темишвару у Румунији  „Гирода“ који организује  побратимско  удружења из истоименог града. Све остале планиране активности остале су за нека боља и здравија времена, каже председник УПП, Дејан Стефановић:

-Нажалост, током 2020. године због ситуације нисмо успели да организујемо екскурзије које су биле планиране у иностранству. Надамо се да ће бар неке бити организоване следеће године. Отказали смо већ договорене посете  Брну, Прагу и Дрездену, а желели смо  да одемо и до Хиландара и посетимо Охрид у Републици Северној Македонији. Позив имамо и за  Приједор и Требиње у Републици Српској. Идуће године, крајем септембра и почетком октобра требало би да се одржи Апимодија, светски пчеларски сајам у граду Уфо у Русији. Надамо се да ће се до тада епидемиолошка ситуација стабилизовати како би поново видели наше пријатеље пчеларе са свих страна света које смо имали прилике раније да упознамо на Апимодији која је организована у Инстамбулу у Турској. Апимодија је једино место где заиста можете видети најновију и најквалитетнију опрему из области пчеларства која се тенутно производи у свету, као и да конзумирате мед са свих меридијана од Аустралије, Новог Зеланда, Азије, преко Европе и Африке до Северне и Јужне Америке. Један од планова СПОС -а  је управо организовање ове велике светске манифестације у Србији. Презентацију смо имали на Апимодији у Инстанбулу где нам је подршку за кандидовање дала Влада Републике Србије. Презентацију је тада лично одржао министар пољопривреде, Бранислав Недимовић.

У хуманој мисији – мед за имунитет

Удружење пчелара Пожаревац је током 2020. године у сарадњи са Савезом пчеларских организација Србије учествовало у низу хуманитарних акција прикупљања меда и прополис капи.

-Циљ ових хуманитарних акција је био да се у тешким временима епидемије помогне људима лошијег имовног стања да би и на тај начин ојачали имунитет. Чланови Удружења су сакупили око 200 килограма меда и у договору са Штабом за ванредне ситуације Града Пожаревца преко Организације Црвеног крста донирали ове пчеларске производе социјално и здравствено угроженим категоријама становништва. Такође, што је вишегодишња пракса и традиција, Удружење је припремило мед за ђаке прваке пожаревачких школа, каже Дејан Стефановић:

-Протекле године нисмо заборавили ни наше ђаке прваке, у свим школама и свим ђацима првацима поклонили смо медиће. Осим што се деца обрадују поклону, одмалена се уче да је мед здрав и да јача њихов имунитет, те да је због својих својстава најбоља заштита њихових организама.

 ПРОЈЕКТИ – МУЗЕЈ ПЧЕЛАРСТВА

Без обзира на околности које је донела 2020. година, Удружење пчелара је конкурисало за више пројеката које финансира Град Пожаревац. То је обезбедило средства за реализацију. Неких проблема, пре свега просторних има, али се у Удружењу надају да ће то решити:    

-Мада смо једно од највећих удружења у Србији, каже Дејан Стефановић, имамо проблем са премалим просторијама за окупљање и активности. Искрено се надамо да ће се и то у догледном периоду решити у договору са Градом са којим имамо јако добру сарадњу. Циљ нам је да пронађемо одговарајући простор за отварање музеја пчеларства, како би се новим генерацијама, не само деци из нашег краја већ и из целе Србије и окружења, приближила свест о одрживости и потреби заштите пчела и целокупног биосистема. На чињеницу да је пчела најважнији организам, подсетили смо прикладно 20. маја када се обележава Међународни дан пчела. Без пчела које су незаменљиве у опрашивању биљака нема живота на пленети и на то се не сме заборавити. Зато инсистирамо да се на свим доступним површинама сади медоносно дрвеће јер доноси људском роду кисеоник и здравље кроз све пчелиње производе. 

 

Срећну Нову годину и Божић жели вам

Удружење пчелара Пожаревац

www.upp.rs    upppozarevac@gmail.com 

Вељка Дугошевића 33, Пожаревац

 

Иначе, у зимском периоду пчелари имају доста обавеза. Врше припрему својих  пчелињака за наредну годину, фарбање кошница, укуцавање и ожичавање рамова, топљење воска и посебно, то је време када могу да се посвете едукацији и читању стручне литературе како би нова сазнања применили на својим пчелињацима, поготово, како каже Стефановић што нису могла да се одрже предавања:

– На жалост, од почетка пандемије нисмо били у могућности да имамо класична пчеларска предавања, мада смо то на неки начин надоместили праћењем предавања која су доступна на интернету преко наше вибер групе. Покренута су и онлајн предавања преко пчеларског дебатног клуба па смо и на тај начин могли да се информишемо о најновијим достигнућима како код нас, тако и у свету.

 Д. Д.