Жири којим je преседавала легенда југословенског и српског глумишта Милена Дравић са члановима Дејаном Савићем, управником Народног позоришта у Београду, Милорадом Вучелићем главним и одговорним уредником Компаније “Новости”,  Братиславом Петковићем,  драмским писцем и Олгом Одановић, прошлогодишњом добитницом,  донео је данас одлуку да награда „Жанка Стокић” припадне глумцици Наташи Нинковић.

Овогодишња добитница  диломирала је 1994. године на Факултету драмских уметности у Београду  у класи професора Владимира Јевтовића, чланица је Ансамбла Народног позоришта у Београду, и за собом има  на стотине позоришних, филмских и телевизијских остварења , али и импозантан број награда и признања.

 

Живана Стокић – Жанка (Велико Градиште, 24. јануар 1887 — Београд, 21. јул 1947.) је била српска глумица, позната по тумачењу ликова из дела Бранислава Нушића. Пола века после Жанкине смрти, у Раброву јој је подигнут споменик (рад вајара Владимира Митровића). Пожаревачки одбор Лиге за заштиту приватне својине и људских права је у октобру 2006. године поднео захтев за рехабилитацију Жанке Стокић, а том захтеву се придружило и Народно позориште у Београду.Одлуком Окружног суда у Београду Жанка Стокић је рехабилитована 03.03.2009. године. Суд је утврдио да је Жанка Стокић у време почетка Другог светског рата била чланица Народног позоришта у Београду, да није била политички активна и да је изречена казна заснована на политичким и идеолошким разлозима.

 

Иначе, награда „Жанка Стокић“ установљена је пре 16 година за целокупно дело, активном глумцу и личности која је својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза обележила позоришни и филмски живот Србије, а додељују га Народно позориште у Београду, Компанија „Новости” као и Град Пожаревац.

Фото: https://www.narodnopozoriste.rs

Share.

Comments are closed.

Skip to content