Награда „Жива“ коју додељује Форум словенских култура уручена је у Прагу Археолошком парку Виминацијум. Виминацијум је ово вредно признање добио за лидерство за набољи словенски музеј:

            -Мени је баш драго да смо награду добили за лидерство, за презентацију, промоцију и очување културног наслеђа. Не можете тек тако да направите нешто за 10, 20 година, а Археолошки парк је основан 2006. За 12 година смо постали лидер и та награда је невероватно престижна за нас, прокоментарисао је ово признање у Виминацијуму на чијем је челу као директор, проф. др Миомир Кораћ.

            У образложењу признања за Виминацијум се каже да овај музеј на отвореном

„поседује јаку визију презентације блага, уз иновативне активности, и просторе основане према савременом организационом систему, а у оквиру дугорочне стратегије“.

            Видео презентација Археолошког парка Виминацијума у одржана је од 11. до 15. септембра у Прагу и изазвала је позитивне реакције. Чланови жиријиа су иначе, обишли Виминацијум у фебруару ове године.

            Награда за најбољи музеј додељена је Музеју емиграције у Гдињи у Пољској, а место најбољег природног и културног наслеђа је Кижи музеј на истооименом острву у Русији.

            Награда „Жива“ која је добила име по словенској богињи живота и плодности Форума словенскиих култура установљена је 2012. године.

 

 Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content