Културно-просветна заједница Србије доделила је на Сусретима села Србије, одржаним у Прислоници, награде и признања локалној заједници из Чешљеве Баре за слогу и заједништво које красе ово село.

Признање за прву награду у укупном стваралаштву међу селима Србије до хиљаду становника добила Месна заједница Чешљева Бара док је Удружењу жена „Чешљевобарке“ уручено признање за изузетан допринос жена у развоју села. Златна медаља за дугогодишње свеукупно културно стваралаштво на развоју
села припала је учитељици Горици Гроздић из овог места.
Мештани овог села веома су посвећени уређењу свог места и побољшању услова за живот на селу и старих и младих. Како сами кажу, код њих се стално нешто ради и гради, а људи су добри и вредни. Чешљевобарци се могу похвалити новоизграђеном и једном од најлепших цркава у општини Велико Градиште коју су сложно подигли, највећим делом својим средствима и уз додатну помоћ општине. Уредили су и школско двориште, додали мобилијар, клупе и летњиковац, а  саму школску зграду потпуно реновирали и обогатили етно експонатима. За дружења и окупљања мештани су преуредили стари Дом културе што је последњих деценија ретко које село учинило и наставиће с реновирањем. Уведено је и грејање. Општина је поклонила сто за стони тенис и већ се органиузују рекреативни мечеви, а сваке недеље овде се одржава и, веома посећена, зелена пијаца.

Када је о инфраструктури реч, асфалтиране су улице и плато испред школе, пропусти за атмосферску воду, а ради се и на проширењу постојећег гробља и уређењу стаза. Оно што још окупља ове сложне људе је очување традиције и старих заната који одлазе у заборав. У селу постоји грнчарска радионица, а учешће на манифестацијама које промовишу ово место је неизбежно. Овде се и даље одржао Привјег, влашки обичај паљења ватре на Беле покладе.

Share.

Comments are closed.

Skip to content