2021-07-09T09:00:11+02:00 9. јула, 2021. 09:00 |

Награде ђацима и наставницима школе у Средњеву

Прва школа у Средњеву отворена је далеке 1876. године на иницијативу тадашњег свештеника Вујице Рајчића. У њој се нису образовала  само деца из Средњева већ и из околних насеља – Чешљеве Баре, Гарева и Камијева као и из неколико села кучевачке општине. Данас  Основна школа „Миша Живановић“ у Средњеву образује ученика у старој згради сазиданој још 1948. године, има 170 ученика у 20 одељења  и  девет истурених одељења у насељима Макце, Гарево, Дољашница, Чешљева Бара, Царевац, Десине  Kамијево, Печаница и Љубиње. 

Ученици у Средњеву  похађају наставу у старој згради која је зидана далеке 1948. године и својевремено реконструисана средствима из општинске касе. Пре две деценије започети су радови на изградњи новог школског објекта, али зграда још није завршена, недостаје око 30 милиона динара па да се ученици и наставно особље преселе у нову, савремено опремљену школу.

Иако се ради у скромним условима ученици ове школе постижу вредне резултате, па је за остварене успехе један број ђака и њихових наставника награђен на крају ове школске године.  Критеријуми за награђивање су били: резултати у настави и освојена прва три места на разним такмичењима почев од општинских преко регионалних до републичких.

   Дејан Рајковић

-Иза нас је једна тешка година у којој је због пандемије изазване коронавирусом настава реализована по измењеном плану рада са скраћеним часовима и онлајн наставом. Па и поред тога задовољни смо постигнутим успесима, осећамо се победницима у борби са свим тешкоћама које смо имали, каже директор школе Дејан Рајковић.

-Резултати наших ученика не заостају за резултатима ђака из претходних генерација. Поносимо се њиховим успесима постигнутим како у наставним тако и у ваннаставним активностима. Ове године доделили смо им награде које су заслужили и они и њихови ментори. У овој генерацији имамо и три ученика са Вуковом дипломом и једног ђака генерације, истиче  директор Рајковић и додаје да се више и боље, и од ученика и од наставног особља очекује са завршетком нове зграде школе.

-Један дужи период протекао је без икаквих радова на новом објекту. У прошлој години, међутим, урадили смо спољну фасаду и око 90 одсто предвиђених радова завршено је на фискултурној сали. На уређењу десног крила зграде очекује нас још доста посла зашта нам је потребно око 30 милиона, вели директор. 

Бранко Милановић

Да и ова школа има пријатеље и донаторе потврђује пример мештанина Бранка Милановића,  који је обрадовао поклоном, клавиром.

 -Завршио сам школу још 1995. године и драго ми је што могу да  јој помогнем. Својевремено сам био одборник из овог села и знам колико је важно да и локална самоуправа помаже што Општина Велико Градиште то и чини. Ја сам у прилици да донирам, имам приватну фирму за транспорт робе са иностранством и решио сам да овога пута поклоним школи клавир – пијанино јер јој је то потребно у музичкој настави, а мислим да и други наши мештани, сходно својим могућностима, могу нешто слично да ураде, свака помоћ је добродошла, каже Бранко Милановић.

 Љубиша Настасијевић