Мирослав Вељковић

ИЗБОРИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

На изборима за националне савете националних мањина расписаним за 4. новембар листу са кандидатима ће предати „Напредни Роми“, сазнали смо од Мирослава Вељковића у Ромском едукативном центру у Пожаревцу где су се окупили представници ове националне мањине ради договора око утврђивања листе:

            -Наша листа носи назив „Напредни Роми“ и на њој ће бити представници ромске националне заједнице не само са Браничевског округа већ из целе Србије, Краљева, Бора, Зајечара, Неготина, Мајданпека, Новог Пазара, Параћина, Ваљева, Новог Сада и осталих крајева. Наша ромска листа биће потпуна, односно имаће 35 кандидата, рекао је Вељковић који је и потврдио да ће бити носилац листе „Напредни Роми Србије“.

            Национални савет може да има најмање 15, а највише 35 чланова у случају да национална мањина има више од 100.000 становника у Србији. Иначе, у Србији скоро 13 одсто од укупног броја становника чине националне мањине. Редовни избори за националне савете одржавају се на четири године. На изборима 4. новембра 2018. године националне савете бирају 22 мањинске заједнице. Осамнаест мањинских заједница, међу којима је и ромска, испунило је услов за непосредне изборе, док ће 4 имати изборе путем електорске скупштине.

            Рок за предају листа за непосредне изборе је 15 дана пре њихових одржавања и истиче 19. октобра у поноћ. Сваку листу потврђује Републичка изборна комисија.

            Да би остварили активно или пасивно бирачко право на изборима за националне савете, припадници националних мањина у Републици Србији морају да буду уписани у посебан бирачки списак.

                                                                                                                      Д. Деурић

                       

Share.

Comments are closed.

Skip to content