2018-06-01T09:59:49+02:00 1. јуна, 2018. 09:59 |

Народна библиотека: Владимир Пиштало са Пожаревљанима

Настављајући изузетан низ серијала у оквиру промотивних активности савремених српских писаца, у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу синоћ је представљена нова књига Владимира Пиштала. Реч је о делу  „Сунце овог дана“ у издању издавачке куће „Агора“ из Зрењанина. Уводном речју у књижевно вече, присутне је увела Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке, представљајући уважене госте – аутора  Владимира Пиштала и Ненада Шапоњу, књижевног критичара.

Како је истакао критичар Ненад Шапоња, у питању је епистоларни роман тока књижевне свести, писан кроз туђу свест. Кроз разговор са Андрићем аутор настоји да оживи Андрића, смештајући га у савремени свет дарујући му „Сунце овог дана“ кроз путописне записе на бројним путовањима по Европи и свету. Користећи оригинални књижевни приступ у разговору са Андрићем Пиштало показује етику књижевне оданости, али и етику оданости књижевности попут Андрићевих „Разговора са Гојом“.

Говорећи о роману, сам аутор се осврнуо на најзаступљеније Андрићеве књижевне теме о страсти и жени, каои  на друштвено-историјски контекст последњег кметства у Европи, Гаврилу Принципу и „Младој Босни“. Иако роман садржи у себи бројне књижевне форме као што су есеј, збирка прича, збирку песама и путопис све оне чине јединствену целину посвећеној истој теми и новом читању Андрића.

Подсећања ради,  француски превод романа Владимира Пиштала „Миленијум у Београду“ био је прошле године у најужем избору за престижну годишњу награду „Фемина“ за најбољи преведени роман на француски језик, за роман „Тесла, портрет међу маскама“  припало му је једно од најзначајних књижевних признања  „НИН“-ова награда за најбољи роман године у 2008. години, док је за исто оставрење  2010. године добио награду за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије.