Представници повереништва Народног покрета Србије у Пожаревцу, на челу са одборницом Драганом Спасојевић, посетили су  Кличевац са идејом да разговарају са мештанима и саслушају их. Тиме је започета акција обиласка  села.

Мештани Кличевца подвукли су проблем непостојања амбуланте. Како наводе, „лече“ се у апотеци, а ако је нешто озбиљније, морају за Пожаревац, који се налази на 20 километара од села.

Водоизвориште, које је требало да напаја и Кличевац и суседну Речицу, за сада напаја само Кличевац и не одржава се, тврде мештани. Бунари су им пресушили или су загађени, у највећој мери неупотребљиви због исушивања копа који се приближио селу. Бука од багера са копа траје 24 часа, а због слегања земљишта, попуцале су куће и пуца водоводна мрежа, па су мештани Кличевца често без капи воде.

Још један проблем на који нсу указали тиче се организованог одношења смећа.

 – Мештани су принуђени да смеће одлажу на несанитарну дивљу депонију на улазу у село, а која је окружена плодним ораницама. Имају огроман страх од најављене изградње регионалне депоније, пошто се нико од градске власти није удостојио да укључи мештане Кличевца у само одлучивање о избору локације, већ су је планирали у срцу плодних ораница у непосредној близини извора пијаће воде који су изградили древни Римљани. Од градске власти су у вези са регионалном депонијом добили само невалидну документацију, без иједног печата, стоји у саопштењу Народног покрета.

Функционалну Месну заједницу немају, као ни остала села, тако да немају ни коме да се обрате. Повереништво Народног Покрета Србије Пожаревац наставиће акцију посете селима и разговора са мештанима, како би се упознали са фактичким стањем и проблемима.

– Комплетна небрига градске власти опустошила је села, томе се мора стати на крај. Алармирао ме је податак да се сваке године све више пољопривредних газдинстава гаси, а разговором са мештанима Кличевца видим да је ситуација у селу неусловна за живот, Некадашње село пољопривредника, воћара и виноградара, са великим културно историјским значајем данас је место из ког млади беж, рекла је, приликонм посете Кличевцу, одборница Спасојевић.

Р. Н.

Share.
Leave A Reply

Skip to content