2021-05-10T14:42:42+02:00 10. маја, 2021. 14:42 |

Народни посланици обишли Археолошки парк Виминацијум

 

Група народних посланика, чланова скупштинског Одбора за привреду, рударство, енергетику и туризам превођена председником Верољубом Арсићем, обишла је у недељу, 9. маја, Археолошки парк Вимнацијум. Домаћин им је био градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Повод за овакву посету и обилазак археолошкох локалитета из римског доба на пропутовању ка Кладову у коме је одржавана седница Одбора дан касније. На седници је разматран извештај о раду Министарства трговине и развоја за прво тромесечје ове године и како је навео народни посланик и председник Одбора Верољуб Арсић, упозна туристички потенцијал дунавске регије:

-Искористили смо прилику да се чланови Одбора упознају са туристичким потенцијалом Србије, читавог дунавског слива од Београда па све до Кладова. Седници Одбора присуствују представници Туристичке организације Србије и Београда, представници локалних самоуправа са територија општина кроз које Дунав протиче. Циљ нам је да је што је год могуће у будућем периоду искористимо јако озбиљан и велики туристички потенцијал који овај део Србије има. Не само природних лепота попут Ђердапске клисуре, Дунава, Стига, већ и историјских објеката као што је ово археолошко налазиште. Један од послова Одбора за привреду,  рударство, енергетику и туризам је да се туристички потенцијал Србије што више промовише у Европи и свету.

На питање зашто баш Виминацијум, Арсић је одговорио кратко: „Дозволио сам себи да будем мало локалпатриота“.

О овој посети локалитету који је светска културна баштина и привлачи све већи број туриста у Пожаревац,  градоначелник Саша Павловић је изјавио:

-Данашњи гости, као и многи пре, задивљени су свим што су видели у Археолошком парку Виминацијум. Овом приликом имам само речи похвале за институцију и њеног руководиоца професора Кораћа који је наш дугогодишњи пријатељ. Задивљујуће је зато што на локалитету увек може да се види нешто ново јер се и даље истражује и доступно је јавности. Ово што сада може да се види само је део великог археолошког блага које ће истраживати и генерације после нас. Имамо велико богатство које морамо искористити као заједница. Зато сада полако радимо на укрупњивању туристичке понуде целог региона. Наш регион заиста има шта да покаже, од Рамске и Голубачког тврђаве, поднебља Кучева, Петровца на Млави до других општина Браничева.

Павловић је потврдио да је у сталном контакту са представницима осталих локалних самоуправа управо због дефинисања стратегије туристичког развоја.

Д. Д.