2-КАПИЈА ТК ПОЖАРЕВАЦВећ данима траје борба за очување тениских терена које је Тениски клуб „Пожаревац“, уз подршку градских предузећа, постепено и упорно градио чак 33 године уназад на спортском и парковском комплексу у Поречкој улици у Пожаревцу. Епилога још ниоткуда, али су бројни Пожаревљани јасно исказали свој став по питању враћања те површине Војсци, која је иначе и власник комплекса. Ти грађани инсистирају на томе да је интерес целог града да наша деца наставе да тренирају тенис на том простору, што подразумева да комплекс остане градски, парковски и спортски, као и без могућности пренамене земљишта.    

ПЕТИЦИЈА СВЕ ДУЖА

За нама је покушај судског извршења како би Војска преузела поменути комплекс и иселила Тениски клуб „Пожаревац“. Чланови Клуба и грађани спречили су извршење, а покренуто је и потписивање петиције која је сваког дана све дужа. Потписници указују на то да је очување комплекса у Поречкој улици од општег значаја за наш град и пре свега омладину посвећену здравом начину живота.

Међутим, јасно je да ништа од поменутог не може дати коначно решење. Зато су сада све очи упрте у представнике Града Пожаревца.

Председник Управног одбора Тениског клуба „Пожаревац“ Владан Миловановић, објашњава да је Тениски клуб „Пожаревац“ основан као Удружење грађана 1984. године, и већ се 33 године налази на том комплексу: – Клуб је потпуно легитимно почео са радом, добио све потребне сагласности тадашњег команданта Гарнизона Пожаревац, као и идејни пројекат шта ће на том простору бити направљено. Клуб се развијао врло поступно зато што су биле потребне велике инвестиције, а улагано је из средстава чланова Клуба и уз помоћ и подршку тадашњих пожаревачких предузећа. Тако је настао и цео овај комплекс којим се поноси Клуб, али верујемо и Град Пожаревац.

Међутим, као даље објашњава Миловановић, Клубу су везане руке у разрешењу ситуације са Војском по питању власништва над земљиштем:

– Пожаревац је још 1955. године Војсци дао комплекс у Поречкој улици. Потом је 1965. дозвољено укњижење, што је и основ за то да Тениски клуб изгуби спор са Војском. Дакле, Војска има право да тражи преузимање површине и нама преостаје једино да Град уђе у преговоре. То би се морало учинити што пре јер Министарство одбране РС продаје земљиште и објекте које више не користи. Истичемо и право прече куповине које Град може да искористи. Још увек чекамо. Постоје и неке индиције о могућој пренамени земљишта, чак и изградњи стамбених објеката. Да се разумемо, тако нешто радити на простору који је некада био војничко гробље је недопустиво и цивилизацијски и људски.

РЕЗУЛТАТИ ПОЖАРЕВАЧКОГ ТЕНИСА

             Тениски клуб „Пожаревац“ окупља годишње од 50 до 100 чланова, међу којима је од 30 до 50 такмичара, и све су то управо наши најмлађи. Осим тог чланства, организована је и Тениска школа, коју је последњих година суфинансирао Град Пожаревац, и у којој се са тенисом упознало око 400 до 500 деце предшколског и нижег основношколског узраста, наравно бесплатно.

             Овај Клуб осим неговања спортског духа и подстицања здравог живота међу децом, изнедрио је и значајна млада имена српског тениса. Досад највећи резултат из редова пожаревачког Тениског клуба остварила је Барбара Бонић, која је успела да буде 370-та на свету. Потом, Лазар Марјановић је био први у Србији у узрасту од 14 година. Два вансеријска талента су и Огњен Павловић и Јована Грујић. Огњен се такмичи у категорији од 16 година на међународним тениским турнирима. Јована, која је сада у другој академији ради даљег степена напредовања, такође је поникла из пожаревачког Клуба и најбоља је тенисерка узраста до 12 година.


ОСНОВНИ ЗАХТЕВ:

Да Пожаревац буде власник комплекса

 

Општи је интерес да Град буде власник комплекса у Поречкој улици, сматра Владан Миловановић, председник УО Тениског клуба „Пожаревац“, и додаје: – Када би се ово завршило успешно, а то значи да се сва имовина Клуба пребаци у власништво Града, што иначе, покушавамо већ годинама уназад, Пожаревац би „на тацни“ добио 6 готових терена, са свим објектима. Такође бисмо могли да добијемо организацију међународних турнира, да афирмишемо наш град и кроз тенис. Али, најпре је неопходно да се реши питање својине над земљиштем.

                                                                                                                                         А. М.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content