2020-06-13T09:36:08+02:00 13. јуна, 2020. 09:36 |

Настављена породична традиција

Пољопривредно газдинство Далибора Тојчића налази се у Милатовцу, селу богатог и недирнутог хомољског окружења.  Далибор је рођен у Петровцу на Млави а одрастао у Милатовцу крај Жагубице, у породици пољопривредних произвођача, чији је утицај пресудио да се и сам одлучи да настави ову традицију. 

– Моји родитељи, отац Жика и мајка Славица у селу позната под надимком Словенка, сточарством су се бавили одувек. То је мене и брата Данка привукло да се и сами опробамо у овој грани пољопривреде. Наиме, ја сам већ по завршеној основној школи, коју сам похађао у Жагубици, озбиљно почео да помажем родитељима, а пре четири-пет година одлучио да плански уђем у сточарску производу, каже Далибор, који је перспективу видео у узгоју јунади, оваца и свиња. 

У тренутку када смо га посетили, у шталама је било педесет оваца, једанаест крава од којих две јунице као и један број свиња, док су објекти савремено опремљени инфраструктуром. 

– Наше пољопривредно газдинство организовано је тако да свака производња чини одвојену целину. Наиме,  за сваку врсту животиња које узгајамо имамо посебне објекте као и спремишта за храну и дохрану оваца када због зимског периода нису у могућности да излазе на пашу, сазнајемо од домаћина.  

Имајући у виду да Тојчићи поседује завидан број објеката, интересовали смо се како је текла њихова изградња и опремање.

– Сваки објекат подигли смо сопственим средствима. Наиме, нисмо имали потребе да се у банкама кредитно или код општине материјално задужујемо, што је било велико олакшање. Наиме, пословати без дуга и камата ослобађа вас психичког оптерећења да све то треба вратити, тако смо сав елан усмерили на рад и висок квалитет крајњег производа, у нашем случају стоке, говори Далибор. 

Далибор и његов брат Данко су од првог дана одлучили да поделе посао, тако да је Данко првенствено оријентисан ка узгоју оваца, а Далибор своје ангажовање фокусирао је на рад са јуницама. Када је о исхрани грла реч, браћа Тојчић се углавном усмеравају на природну, док се делом снабдевају преко пољоприврених апотека у којима набављају адекватне концентрате и остале потрепштине. Имајући у виду да су производни капацитети за сада довољни, сазнајемо да Тојчићи у ближој будућности неће имати већа улагања, али су спремни, у зависности од потреба тржишта, да се прилагоде условима које диктира потражња. 

Како каже Далибор, његов радни дан почиње око шест сати и може да потраје и до девет увече, а све зависи од обавеза које су некада планиране. а некада не. Наиме, свако грло треба намирити, објекти морају да се одржавају у складу са прописаним стандардима, храну треба обезбедити на време, а како сазнајемо, од свих животиња које се у овом домаћинству узгајају, највећа пажња посвећује се кравама око којих има и највише посла. 

 ПОМОЋ СТРУКЕ

Имајући у виду да краве и овце током товног периода дају млеко, интересовали смо се и за овај сегмент производње.

– Млеко од оваца се подлива и добијени сир продајемо, док сир добијен мужом крава користимо искључиво за сопствене потребе. Наиме, како је тренутно цена ниска, није исплативо продавати га, каже Далибор.

Када је о пласману самих товљеника реч, сазнајемо да Тојчићи јагњад продају кланици „Рог“ у Београду са којом је остварена изузетно добра сарадња. Цена је загарантована, а исплата редовна.  Када је о јуницама реч, њихова дистрибуција није дефинисана, већ се продаје купцу који понуди највећу цену. Свињско месо користи се највећим делом за сопствене потребе или продаје индивидуалним купцима, који желе да на својој трпези имају квалитетан производ. 

Општина Жагубица доделила је Далибору посебну диплому као признање за остварене резултате у сточарској производњи и доприносу развоја овог краја, али је чињеница да на свој начин пружа подршку индивидуалним произвођачима.  

– Како је за квалитетну и добру производњу неопходна струка, редовно идемо на саветовања које организује Општина, што доста доприноси унапређењу узгоја. Треба рећи  да редовно посећујемо и сајмове, посебно Пољоприврени сајам у Новом Саду на коме се може много тога видети, сазнати, и ту, у непосредним сусретима неретко разменимо искуства са сличним као и далеко већим произвођачима и стручњацима ове области, закључује Далибор. 

Влада Винкић