2019-12-30T21:29:09+01:00 30. децембра, 2019. 21:29 |

Не нарушавајте приватност и достојанство Монике Каримановић!

Савет за штампу апелује на све новинаре и уреднике штампаних и онлајн медија да престану да нарушавају приватност и достојанство Монике Каримановић и њене породице. Неетично понашање медија у овом случају, кулминирало је објављивањем фотографија девојчице у санитетском возилу, као и изношењем детаља о њеном здравственом стању и повредама.

По Кодексу новинара Србије, новинар је обавезан да поштује приватност, достојанство и интергитет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина.

Новинари морају да буду свесни моћи медија и тежине могућих последица на жртву, али и починилаца и не би смели да пренесу податке који спадају у домен приватности жртве – чак и уколико их добију од надлежних државних органа, у овом случају од лекара и полиције.

Идентитет девојчице је, нажалост, морао да буде откривен када је почела потрага за њом, али у тренутку када је пронађена, престала је потреба за тим и више нема никаквог оправдања за извештавање о њеној и приватности њене породице. Уз све што су већ преживели, они ће до краја живота морати да се суочавају с последицама онога што је већ објављено у медјима.

Због тога позивамо медије да имају у виду будућност овог детета, да покажу искрену емпатију за њу и њену породицу и да себи не дозволе да их зарад тиража или „кликова“ додатно трауматизују.

Управни одбор Савета за штампу *

* У Управном одбору Савета за штампу су представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.