На подручју Полицијске управе Пожаревац од почетка године регистрованo je 129 пожара, од којих су чак 92 пожари на отвореном.

Штаб за ванредне ситуације у Пожаревцу сагледао је тренутну ситуацију по питању избијања пољских пожара на територији града Пожаревца и усвојио закључак о предузимању адекватних мера на превенцији и сузбијању ове појаве.

Напомињемо да су у периоду од 1. фебруара, закључно са 28. фебруаром, на подручју који покрива Ватрогасно-спасилачки батаљон у Пожаревцу евидентирана 92 пожара, што је чак 48 више него у истом периоду прошле године. Од укупног броја 76 су пожари на отвореном.

Такође, од укупно 138 свих интервенција од почетка године, 129 били су пожари, од којих су 92 пожари на отвореном простору.

Забрињава чињеница да се на многим парцелама уклањање биљних остатака и даље врши спаљивањем, поред постојања адекватне механизације, али и доказане штетности коју ова метода  има на квалитет земљишта.

Штаб за ванредне ситуације још једном апелује на појединце у Пожаревцу и околним насељима да на отвореном простору не спаљују биљне остатке, као и отпад из својих домаћинстава.

Током самог једног викенда ватрогасци су морали да реагују у чак 18 наврата, што и поред солидне опремљености механизацијом и људством значајно смањује могућност правовременог реаговања у случају избијања потенцијално опасног пожара по животе људи и њихова добра.

Поред тога, велики број интервенција неминовно узрокује енормно трошење материјално техничких и финансијских средстава, скупоцене опреме и ватрогасних возила, као и ангажовање већег броја припадника ВСЈ на локализовању и гашењу пожара.

БЕЗ СТРАДАЛИХ У ПОЖАРИМА     

Неконтролисани пожари на отвореном на нашој територији региструју се у више насеља, а у наредном периоду посебна пажња биће усмерена на неколико критичних тачака где се пожари учестало јављају из године у годину.

Користимо прилику да упозоримо грађане који користе индивидуална ложишта да не одбацују врућ пепео директно у контејнере јер су ватрогаци морали да у овим ситуацијама реагују већ 20 пута ове године. У протеклом периоду уништено је више посуда у граду које се, подсећамо, набављају управо новцем који издвајају сви грађани.

Ватрогасци апелују да се пре убацивања у контејнер, привремено одложи пепео на безбедно место док се потпуно не охлади.

Забележено је 39 пожара  на стамбеним објектима, а управо због лошег одржавања.

У току ове године на територији ПУ Пожаревац није било смртно страдалих у пожарима, али су четри особе повређене, што је више него у претходној години.

КАЗНЕ

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица до 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара. 

Share.
Leave A Reply

Skip to content