Светска недеља борбе против глаукома и ове године обележена је током минуле недеље у Очном кабинету Дома здравља Пожаревац. Мерење очног притиска обављено је у локалној капљичној анестезији, а пацијенти су потом добили анкетни листић са убележеним вредностима ИОП. Они са граничним и повишеним вредностима су упућени на детаљан офталмолошки преглед у Општу болницу у Пожаревцу.

Акцију су спровели др Елена М. Матић и мр. сци. офталмолог др Иван Марковић, специјализант офталмологије.

            Кроз разговор пацијентима је предочено да је глауком хронично обољење, представљено им је које врсте глаукома постоје и како се лечи. Према подацима Светске здравствене организације глауком има више од 70 милиона људи.Обзиром на то да пацијенти немају никакве сметње, не јављају се на преглед до оног момента када изгубе вид, а тада је болест већ узнапредовала. Из тог разлога, препоручује се редовно мерење очног притиска након 40. године живота једном годишње или како одреди офталмолог.

Посебно су угрожени дијабетичари, особе са кардиоваскуларним обољењима, кратковиди, особе код којих у породици већ има оболелих од глаукома. Код одређивања корекције наочара неопходно је обавити комплетан преглед, односно мерење очног притиска, преглед на биомикроскопу, преглед очног дна на широку зеницу. Све то обавља очни лекар који одређује даљу неопходну дијагностику.

Често се дешава да до очног лекара стижу пацијенти са тешким оштећењима очног живца. Превенцијом се спречава инвалидитет пацијената и слепило.

Share.

Comments are closed.

Skip to content