2021-02-24T00:04:08+01:00 24. фебруара, 2021. 07:14 |

Нега младог вина

Средина и крај фебруара месеца идеални су да се посветимо нези још увек младог вина. Право је време за друго претакање вина, јер се процес производње не завршава са ферментацијом. Млада вина потребно је претакати у присуству ваздуха, а најједноставнији начин је преко славине у мањи суд слободним падом. Уколико поседујете пумпу, овај поступак знатно се олакшава и убрзава. Присуство ваздуха омогућиће младом вину да се ослободи вишка угљен – диоксида, брже ће се избистрити и добити своја органолептичка својства.

-Претакање ће нам омогућити да проверимо у каквом је здравственом стању пре свега вино. Уколико укус и арома задовољавају, увек бих препоручила флаширање вина. Подразумева се да боце од стакла буду стерилисане, а након пуњења потребно их је изложити или поређати под углом од 45°, са отварачем на доле, како би се спречило испаравање вина и улазак ваздуха у боце, истиче Ана Ђорђевић, дипломирани инжењер прехрамбене технологије у ПССС Пожаревац.

Уколико је вино здраво, али незадовољавајућих органолептичких особина, препоручује се купажирање, односно мешање две или више врста вина, и од ранијих берби. На овај начин стара вина освежавамо, а млада добијају на квалитету ароме и укуса.

-Са порастом температура, један део исталожених материја, могао би поново да пређе у растворљиво стање, што би додатно дестабилизовало вино и учинило га замућеним. При претакању приметиће се само мала количина талога, свега 2 одсто, међутим постоји могућност да и од тако мале количине нестабилних материја, вино не оствари свој пуни потенцијал. Замућена вина требало би третирати средством за бистрење, бентонитом или неким другим, а након две недеље поново избистрити вино.
Међутим, уколико је дошло до кварења вина, што је омогућено посебно варирањем температуре последњих недеља, потребно је брзо одреаговати. Резак укус, мехурићи при сипању вина у чашу, непријатан мирис, први су знаци болести. Може се одреаговати све док не дође до промене боје вина, стварања различитих врста превлаке или веће количине талога. Препоручује се употреба сумпорног средства, винобрана. Након пар недеља треба проверити у каквом је стању вино и преточити га још једном. У овом тренутку употреба мање количине винобрана, сумпорисање вина, са 5г/100 литара, чак и уколико је оно здраво, не може штетити вину. На овај начин заштитићете вино на дужи временски период, закључује Ана Ђорђевић.