2020-08-05T09:57:49+02:00 5. августа, 2020. 09:57 |

Немања Милановић

Ученик генерације природно – математичког смера Пожаревачке гимназије је Немања Милановић, који за себе каже да је особа која има искуства на разним пољима науке: програмирању, математици, музици и графичком дизајну. Примарне области интересовања дели у три шире групе. У прву групу спадају техничке науке – математика, физика и програмирање, у другу музика – теорија музике, свирање бас гитаре и клавијатуре, продукција, а у трећу групу графика и области 2Д и 3Д дизајн, моделирање и визуелни ефекти.

Математику, програмирање и физику воли јер му дају солидну и конкретну основу за даљи рад који је комплекснији и садржајнији. Немања најлакше учи сам, понекад уз музику и углавном у миру и тишини у касним ноћним сатима. Себи поставља циљеве кроз мање пројекте и на тај начин вежба оно што га интересује. Верује да би и своје вршњаке могао најлакше да научи да програмирају.

Током школовања у гимназији Немања се такмичио из физике и три године заредом је на окружном такмичењу заузимао прво место, а на државно се пласирао ове школске године, међутим услед пандемије и проглашења ванредног стања такмичење није одржано.

Такмичио се и из информатике и рачунарства, то јест програмирања и у трећој години добио је похвалу на државном такмичењу. Учествовао је на државним математичким такмичењима „Мислиша“ и „Кенгур без граница“, а пласирао се и на државно такмичење из математике након освојеног другог места на окружном такмичењу. Такмичење је требало да се одржи овог пролећа, али је и оно отказано услед новонастале ситуације у држави.

Када би могао да мења систем школовања, ученицима би дао већу слободу за усмеравање ка одређеним областима. Увео би бирање предмета и модула како би могли лакше да се фокусирају на оно што је у центру њихових интересовања.

             Немања је још у основној школи похађао Летњу научну школу у Петници, а као гимназијалац похађао је семинар рачунарства. У Петници је имао самосталне пројекте, од којих су проистекла и два научна рада. Један од њих је објављен у Петничким свескама, а други је у припреми за објављивање. Воли да пише, свира и генерално да ради све што укључује неку врсту стваралаштва. Сва његова интересовања своде се на стваралаштво које по њему живот чини посебним, било да су у питању уметнички садржаји или програми.

Жеља му је да упише Електротехнички факултет у Београду, затим су му у плану мастер студије у Шведској, коју је одувек желео да посети. Желео би да постане софтверски инжењер у аутомобилској индустирји, аудио индустрији или да се бави писањем програма за физичке симулације.