Не улазећи у године рада већ искључиво у активности, приказано знање, таленат и успехе, са поносом можемо истаћи да је Ненад Живић оставио двоструко дубок утисак: својеврено на данашње старије а сада младе генерације. Захваљујући изузетном таленту, раду и усавршавању окосницу професионалног живота нашег саговорника видели смо у призми која се прелама на два основна сегмента: Ненад Живић као спортски плесач и Ненад Живић као дикс џокеј, српски речено особа за емитовање музике на журкама, коцертима, клубовима, ревијама. Речју DJ Neba, чија се популарност тренутно везује за првих пет личности у окружењу који се баве овим музичким сегментом.

Ненад Живић рођен је у Пожаревцу 5.фебруара 1984.године у породици мајке Биљане и оца Драгана.

-Одрастао сам уз сестру Мају у Бурјану у време које се у многоме разликовало од данашњег. Тада је на месту такозваног Пендрек насеља било много песка где смо се играли. Смишљали новине, чинили и несташлуке а дан није пролазио без кликера, фудбала и кошарке. Оно што ми је у сећању су тренуци када другари дођу на мој кућни праг и замоле родитеље да ме пусте бар још пет минута… А данас, делује као казна када дете одвојиш од рачунара и натераш да оде напоље, уз осмех говори Неба.

ОД СПОРТСКОГ ПЛЕСА….

Иако је детињство везано на пожаревачки Бурјан, Живић похађа основну школу „Вељко Дугошевић“, јер се породица преселила у насеље Ђура Јакшић. Почетак школовања доноси и нове активности.

– Невероватно је чиме се све нисам бавио… Тренирао кошарку, фудбал, карате, кик бокс, ишао на такмичења. Паралелно сам се бавио музиком, истраживао неке њене савремене и алтернативне правце али у својој режији као самоук и верујте да ми је данас жао што нисам похађао музичку школу, искрен је наш саговорник кога интересовање за поменуту област озбиљно уводи у свет спортског плеса.

Драга успомена из “Болера”: Неба са Јасмином Рашић и Милетом Илићем

-Период завршетка основне и почетка средње школе моје слободне активности фокусирају се на ангажовање у Плесном клубу „Болеро“. Није прошло много времена да од основних корака савладам све што се могло, тако да сам брзо ушао у такмичарски тим. Било је то време када је „Болеро“ по успесима био међу првих пет у држави а ја се фокусирао на латиноамеричке плесове и са такмичења свом клубу редовно доносио награде и признања, објашњава Ненад.

Ангажовање у „Болеру“ бива више него плодоносно, јер се у пару са Јеленом Неранџић надмеће на великом броју такмичења како у земљи тако и у иностранству. Током 1998. године нa мaeстрaлaн нaчин прoбиjу се дo финaлнoг дeлa Свeтскoг првeнствa у лaтинoaмeричким плeсoвимa зa oмлaдинцe у глaвном грaду Лeтoниjе Риги, док је мajа 2001.гoдинe са поменутом партнерком прeдстaвљao СР Jугoслaвиjу нa Свeтскoм првeнству у нeмaчкoм грaду Кoблeнцу.

Пред 22.000 људи

DJ Neba у својој дугогодишој каријери имао је низ значајних али и веома великих пројеката. Међу њима издваја београду Арену пред 22.000 људи.

-Сам осећај да си у пуној хали…ја у тренутку не знам где сам. Но енергија чини своје, једна песма, друга, искуство ради своје. Радио сам са музичким именима попут Цеце, Аце Лукаса, Аца Пејовића, журке значајним личностима из свих сфера друштвеног и уметничког живота. Поверење таквих људи је потврда квалитета мог рада. Наравно, никад нисам заборавио свој Пожаревац и посебно се поносим журкама намењеним школарцима, каже Неба.

…ДО ВРХУНСКОГ ДИ ЏЕЈА

На тренутак помисливши да је у плесу нашао себе,  Ненад Живић се и даље препушта музичким токовима која је основ за спортски плес. Али интересовања иду много даље…

-У слободно време почео сам да спајам лепо и корисно. Са једне стране настављам такмичења и успехе а са друге почињем да пуштам музику и клубовима зарађујући за џепарац. Убрзо схватам да ме ангажовање као ди џеја испуњава и даје максималну самосталну креативност. Иначе, прекретница се десила када је мој друг Андрија добио позив за војску и позвао да га за то време мењам у клубу „Ролекс“. Пар месеци сам уз њега учио финесе и поштено да кажем у тада најбољем клубу у граду није било лако пећи овај специфичан занат. Тада није било технике као данас, све се радило са компакт дисковима и ова енергија ме је баш повукла, вели наш саговорник који у међувремену стиче уметничко име Ди Џеј Неба.

Паживо слушамо Живића који је у ноћним сатима забављао друге а готово читав дан радио на припреми материјала за следеће вече:

-И сами знате да је тада интерет био веома спор. Била је мука наћи најактуелније нумере. Неке песме сам снимао са радија и молио Бога да их не пресече реклама. Нешто сам „скидао“ из играоница, дискови су имали далеко мање капацитете а сваки си пред емитовање морао неколико пута да обришеш не би којим случајем прескакао или сецкао током емитовања, уз осмех се сећа почетака свог рада и кратко додаје:

-Данас када имате 1 терабајт на флешу, имате све!

Као ди џеј наш саговорник је музиком до данас испратио невероватан број догађаја: од рођенданских журки, перформанса, јавних наступа музичких звезда – до веридби. Како каже, избор емитовања је ствар тренутне инспирације али и реакција присутних, те спој ових ствари даје крајњи резултат.

-Ја могу да пустим тренутно најактуелнији хит, али ако се друштво није опустило и прилагодило атмосфери – то нема ефекта. Тајна је у прилагођавању укуса, интересовања и прави тренутак када ће музика пробудити осећања код присутних. Битно је поменути да у музичком свету влада хиперпродукција тако да треба бити обазрив, експерименисати веома пажљиво, ослушкивати. Када је о мом послу реч,  налазим се у таквој фази стваралаштва да свакодневно добијам много музике од самих аутора. То је из разлога да на лицу места ослушнем реакцију публике и усмерим ауторе да ли и у којој мери њихово стваралаштво налази жељени циљ, прича нам Ненад, наглашавајући да му је ова врста поверења једна од најважнијих ствари у послу.

За четврт века бављења емитовања музике у клубовима и концертима, DJ Neba стекао је велики број пријатеља, посебно из свог света стваралаштва. Његов рад се данас одвија не само у клубовима широм Србије и земаља у окружењу, већ и у Аустрији, Немачкој, Италији… Иако популаран, труди се да „буде на земљи“ и не глуми звезду, јер како каже и у овом послу се све може променити за ноћ.Музика је у правом смислу речи постала његов живот, има и сопствену издавачку кућу „Vajb rekords“ која обухвата компетан продукцијски процес: од снимања ауторских нумера до ремикса и филмске музике.

Како каже, радни дан почиње у 7 када води ћерке Милу и Нину у вртић, потом ради вежбе у теретани а рад се наставља кроз музику.

-Читав дан ми је динамичан, јер данас могу да радим и уз помоћ телефона.Уговарам гостовања и наступе, припремам и пакујем музику, ослушкујем све то је значајно за мој фах. Можда рад не би функционисао овако да није разумевања супруге Ђурђине која схвата моју професију и честа гостовања ван земље али и велике подршке родитеља Биље и Драгана који ме подржавају од првог дана, закључује Ненад Живић – DJ Neba.

Влада Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content