2017-03-30T20:44:42+02:00 30. марта, 2017. 20:44 |

Неопходна адатација пожаревачких вртића:Обећана подршка из градског буџета

ZIK_3855Пожаревачка локална самоуправа је прошле године за уређење школских објеката и вртића издвојила 100, а ове године 80 милиона динара чиме је показала колико је важно улагати у побољшање услова наставе у школама и боравка деце у прешколском објектима. „Брига о школама и вртићима биће и надаље приоритет у раду руководства Града Пожаревца, истакао је прошлог уторка градоначелник Бане Спасовић који је са сарадницима обишао вртиће „Лептирић“ и „Бубамара“ где се упознао са проблемима са којима се сусреће ПУ „Љубица Вребалов“.

„Лептирић“ је први, наменски грађен објекат, отворен 1970. године. Прву адаптацију претрпео је 2006. године у смислу надоградње јасленог дела, и од тада се јављају  многи проблеми: прокишњавање, неквалитетна столарија, лошеелектроинсталацијеи санитарно-канализациони чворова.

              – У 2015. замењена је столарија у доњем делу вртића, обављено је кречење радних соба и замена подова, прошлегодине урађени сувидеонадзор и амбијентална музика у ходнику. Планирани радови су: реконструкција и санација водоводно-канализационих чворова у дечијим тоалетима и уређење дворишта вртића, истакла је директор ПУ „Љубица Вребалов“ Марија Бајић.

               Обилазећи објекат од подрума до последњег спрата Спасовић је евидентирао проблеме и најавио формирање тима на нивоу Града који ће обићи преостале вртиће и сачинити записник са неопходним интервенцијама.

„У овом вртићу постоје проблеми са застарелим мокрим чворовима, прокишњавањем, а и електроинсталације су у недопустиво лошем стању. Објекатје “дорађиван“ пре осам година, али ти грађевински радови нису добро изведени, рекао је градоначелник и подсетио да је Град Пожаревац укључен уакцију Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем, чији је циљ – улагање што више средстава у основне и средње школе, посебно у дечије вртиће.

Објекат „Бубамара“ је саграђен 1986. године у оквиру Текстилне фабрике „Моравка“и од тада до данас није било озбиљнијих улагања. Овде је највећи проблем грејање јер објекат није прикључен на топлификациону мрежу, већ има сопствени котао. Такође, проблем је и неуређени простор око зграде, односно дивља депонија на коју грађани одлажу смеће. Планирају се  радови на реконструкцији и санацији санитарно – канализационих чворова, по прибављању дозволе. Након регулисања имовинско-правног статуса објекта, извршиће се и  замена столарије.

-Већ од наредне године кренуће се са комплетним  адаптирањем и реконструкцијом предшколских објеката,вртић по вртић. Град ћеобезбедити средства јернема важнијеобавезе од улагања у квалитет живота најмлађих, обећао је градоначелник.