У Спомен збирци Миодрага Марковића Народног музеја у Пожаревцу одржано је предавање „Неостварене љубави славних српских сликарки Лепосаве Беле Павловић и Милене Павловић Барили“ уз визуелну документацију аутора Мирјане Мариншек Николић. Уводећи присутне у предавање, Марина Радосављевић, историчар уметности, кустос Народног музеја у Пожаревцу је истакла:

Галерија спомен-збирке Миодрага Марковића није случајно одабрана за простор у коме ће Мирјана Мариншек Николић изложити своје предавање о нашим сликаркама. Много је нити које повезују одабране сликарке и нашег Миодрага Марковића, легатора ове вредне уметничке збирке. У току живота, Миодраг Марковић је помогао да се отвори Галерија Милене Павловић Барили, преузевши много њених вредних слика из Америке у Пожаревац.  Када помињемо Лепосаву Белу Марковић, ова београдска сликарка и наш Пожаревљанин, Миодраг Марковић, имали су заједничког пријатеља, и то не било којег, већ нобеловца Иву Андрића. Миодраг Марковић и Иво Андрић заједно су службовали у Берлину у периоду од 1939-1941.године.

Мирјана Мариншек Николић је визуелна уметница и књижевница. Студирала је уметност и књижевност, на Охио Университy, САД. Докторирала је на математици и информатици на Београдском универзитету. Уметнички рад заснива на цртежима и сликама, као и на експерименталном филму. Ауторка је више ликовних радова: цртежа, слика, експерименталних и видео радова, као и мултимедијалних књижевно-ликовних пројеката. Излагала је на многим групним и самосталним изложбама, као и на арт фестивалима, у земљи и иностранству.

Након предавања Мирјана Мариншек Николић представила је свој најновији роман “Жене чекају”.

Share.

Comments are closed.

Skip to content