2019-11-29T11:10:09+01:00 29. новембра, 2019. 11:10 |

Нераскидиве српско – грчке нити

У оквиру пројектних активности Друштва српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“ у Центру за културу Пожаревац  отворена је изложба слика „Без граница“ и промовисано друго издање књиге др Мирољуба Манојловића „Грчки изгнаници у Пожаревцу у време окупације бугарске 1916.-1918.“.

Занимљив уметничко-историјски догађај почео је у Галерији обојене светлости у којој су изложени радови настали на летос одржаној ликовној колонији „Без граница“. Вреди поменути  да су слике плод стваралаштва сликара различитих генерацијских структура: од малишана основношколског узраста, преко средњошколаца и студента уметности  до сликара који за собом имају деценије искуства. Кроз своја дела пожаревачкој публици представили су се најмлађи сликари из „Гала Арт атељеа“, чланови  УЛИС „Милена Павловић Барили“, као и Драгана Тошић, Душан Томашевић и Бата Маринковић Немац.

Намлађи чланови „Гала Атр атељеа“ са представницима УЛИС-а и Друштва српско-грчког                                                                               пријатељства „Риста Колоњас“

Уметнике и госте овом приликом поздравили су  Југослав Станковић  потпредседник Друштва српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“, Сања Беришић из „Гала Арт атељеа“ и Милутин Перић, заменик председника УЛИС „Милена Павловић Барили“, док је изложбу отворио Бојан Гачевић, историчар. Овај сегмент музичким пасажима улепшали су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

                                                                Митровић, Гачевић и Манојловић

Програм је настављен у Малој сали Центра за културу промоцијом другог издања „Грчки изгнаници у Пожаревцу у време окупације бугарске 1916.-1918.“ аутора доктора Мирољуба Манојловића. У овај сегмент присутне госте увеле су Јелена Ракић и Љиљана Ракић Бошковић извођењем неколико популарних грчких мелодија. Књига обухвата судбину Грка из Доње Џумаје (данас Ираклиа-Серес) које је вихор Првог светског рада довео у пожаревачку варош. Настала је на сећањима Николе Деланиколаса који је као десетогодишњак прогнан од стране Бугара и са суграђанима се обрео у Пожаревцу и, између осталог, описује како су мештани прихватили избеглице, атмосферу пожаревачке вароши у то доба,  али и суровост начина на који су Бугари вршили одмазду над поробљеним народом.  О овом аутентичном и потресном књижевном делу говорили су аутор др Мирољуб Манојловић, историчар Бојан Гачевић, цитате из књиге читао је глумац аматер Мирослав Митровић , док се Пожаревљанима и члановима Друштва српско-грчког пријатељства „Риста Колоњас“ обратио и наш уважени хирург др Петар Стануцевић, који је донирао штампање овог издања.

                                                                                     Др Петар Стануцевић

Изложба и промоција књиге у оранизацији Друштва српско – грчког пријатељства  „Риста Колоњас“ део је пројекта који је подржао Град Пожаревац.

В.Винкић

Фото: В.Милић