2019-12-17T21:13:06+01:00 17. децембра, 2019. 21:13 |

Нераскидиве везе са матицом

Делегација Града Пожаревца, предвођена градоначелником Банетом Спасовићем и начелником Градске управе Александром Симоновићем, присуствовала је традиционалном турниру у малом фудбалу у Бечу. Организатор турнира било је Културно – спорстско удружење „Бамби“ из Беча.

Самом отварању, осим представника Града Пожаревца, присуствовали су и покрајински секретар за омладину и спорт Владимир Батез, представници амбасаде Србије у Бечу, представници удружења Срба, привредници из Аустрије, Италије, Немачке и Швајцарске.

Састанак са амбасадором

Спасовић и Симоновић са амбасадором Родићем

За делегацију Пожaревца, која је боравила у Бечу, уприличен је пријем у амбасади Србије у Аустрији. Том приликом амбасадор Србије Небојша Родић није крио задовољство што је имао прилику да буде домаћин пожаревачкој делегацији.

– Свака посета из Србије нама значи. Значи људима који су на привременом раду у иностранству. Сврха посета није само да нам саопштите новости из Србије, већ  да представите резултате, као и да саслушате сугестије и предлоге наших људи. Као представник државе Србије у Аустрији молим вас да овакве посете буду учесталије, јер је познато да доста наших људи вуче порекло из пожаревачког краја, рекао је амбасадор Родић.

Градоначелник Спасовић детаљно је упознао амбасадора са оним што је урађено у Пожаревцу и околини, као и са интенцијом локалне самоуправе да се сарадња са дијаспором продуби и унапреди.

– Пожаревац мора подједанако да брине о сваком свом грађанину, било да живи у самом граду или се налази на привременом раду у иностранству. Браничевски крај је познат по великом броју људи који живе и раде у Аустрији, поготово Бечу.  Желимо да саслушамо шта тишти и мучи наше грађане у дијаспори и шта Пожаревац може да учини како би се ти проблеми уклонили. Такође, ту смо да представимо наш економски програм и оно што је урађено, да укажемо на напредак Пожаревца у сваком смислу, рекао је Спасовић.

Костић, Спасовић и Симоновић са Батезом и организаторима турнира

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић приликом отварања турнира истакао је   да овакви турнири, осим такмичарског, за своје основне циљеве имају ширење веза, размену искустава, као и презентовање идеја о томе како да се прошири сарадња удружења и представника дијаспоре  са својом матицом.

– Прелепо је бити данас овде, поготово што представљамо град и округ који има велики број својих грађана на привременом раду у иностранству. Свесни чињенице да је на оваквим турнирима резултат у другом плану, са овог места можемо да поручимо да би идеје заједништва и сарадње требало да негујемо и да их сваки дан унапређујемо. Град Пожаревац је спреман да саслуша све ваше сугестије како би наш однос био што квалитетнији. Такође, желимо да представимо могућности и оно што је урађено од стране наше локалне самоуправе у циљу унапређења сарадње, рекао је Спасовић приликом отварања турнира.

О сарадњи са привредницима

У недавно отвореним просторијама Удружења Срба у Бечу, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и начелник Градске управе Александар Симоновић, обавили су разговоре са великим бројем привредника који су на привременом раду у иностранству. Том приликом су, кроз видео презентацију, представљени економски потенцијали Пожаревца, а у троипочасовном разговору  подстицаји које Град нуди инвеститорима, као и програми за пољопривреднике.

Такође, између унапред заказаних обавеза, пожаревачка делегација обишла је породице Милошевић из Модлинга и Јанковић из Беча.

Градоначелник Спасовић уручио награде најбољима

Како је истакао Саша Стаменковић, председник Културно – спортског удружења „Бамби“, интересовање за овај турнир било је велико, а први пут играло се по убрзаном моделу са скраћеним периодом за одигравање утакмица. Он додаје да је изузетно задовољан што су представници Пожаревца својим присуством увеличали саму спортску манифестацију, јер је Удружење „Бамби“ основано 1973. године од стране људи који су дошли са територије браничевског округа.

– У ранијем периоду конекција Удружења са представницима из Пожаревца није била на највишем нивоу. Због тога ме изузетно радује посета делегације из браничевског округа. Квалитетнија будућност по све нас биће само ако сарадњу и везу подигнемо на највиши могући ниво, рекао је Стаменковић.

Пожаревачка делегација са амбасадором Србије на додели награда

На турниру у Бечу учествовале су 32 екипе. Награде најбољима у јуниорској и сениорској конкуренцији, као и најбољем играчу и стрелцу уручио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.