Никола Милаковић, матурант природно-математичког смера Пожаревачке гимназије. Скроман и одговоран младић који се сваког дана труди да научи нешто ново, не само у школи већ и у животу. Ненаметљив у друштву али опет запажен. Искреност и праведност су моралне особине којима се руководи. Алтруистички је наклоњен свету и у свему види добро. Радује се и туђим успесима и знањима јер је мишљења да се знање множи само када се дели. Николина интересовања су веома широка и дијаметрално различита. Међутим, могао би да издвоји физику, биологију, математику са једне стране и књижевност, историју и географију са друге. Посебно место у његовом животу заузима спорт и Никола би волео када би се у школе увео већи број часова физичког и здравственог васпитања јер их сматра кључним за психофизички развој и превенцију здравствених проблема.

Писао је за школски часопис „Развитак“, учествовао на ликовним колонијама, радио промоције књига у Народној библиотеци у Пожаревцу. На Републичком такмичењу Књижевна олимпијада освојио је трећу награду. На Републичком такмичењу лингвистичких секција, као члан секције, освојио је прву награду у Србији. Никола је са својим другом и братом на фото-конкурсу за астро-фотографију „Усликај ноћно небо , у организацији Друштва математичара Србије, освојио прво место и за школу вредну награду, телескоп. Учествовао је у раду на ликовним колонијама поводом Дана школе. У циљу неговања културе сећања, као један од представника школе, у септембру 2023. године, учествовао је у званичној церемонији обележавања 107 година искрцавања српсе војске на оствра Крф и Видо, као и 105 година од пробоја Солунског фронта.

Марија Запутил, професорка срспког језика и књижевности, рекла је о Николи: 

-Спој марљивости, озбиљности, креативности, осећајности, посвећености – Никола Милаковић. Суочавање са изазовима Никола превазилази истрајношћу и критичким размишљањем. Креативност и осећајност врло су изражени у његовим поступцима и ставовима према другима, али и у литарарним остварењима у којима исказује сложене идеје и дубоке емоције. На тај начин откривају се његова дубока емотивна зрелост и уметничка душа. Учествовањем у различитим наставним и ваннаставним активностима показује свестраност и способност прилагођавања различитим наукама и уметностима. Никола је ученик пред којим је успешна будућност и коме желим много среће и радости у свим будућим подухватима.

Никола воли да чита занимљивости о различитим питањима. Занимају га географски појмови, афричка племена, како је настао свет. Сазнаје о разним технолошким открићима и о  Гинисовим рекордима. Лако памти поезију али се веома добро сналази и у савладавању логичких проблема у математици и физици. Изучава биодиверзитет, Србију у Првом светском рату, ужива у поезији Шантића и Ракића али и у филозофији и мудростима Конфучија и Лао Цеа. У материјалном свету данашњице покушава да остане индиферентан у смислу да у свему што у будућности буде радио, ради свим срцем инсистирајући на квалитету и водећи се мишљу да побеђује себе, а не друге.

Душан Радовановић, професор биологије, рекао је о Николи: 

-Kада би ме неко питао како да опишем Николу, какав је он човек, сигурно да бих прво рекао-насмејан, тих, ненаметљив. Дарован је оним доброћудним искреним изразом лица који имају добри људи. Међутим,  далеко од тога да су то једини епитети који њега красе. Прецизност, тачност, око за детаље, интелигенција, марљивост и пожртвованост су само неке од особина које га дефинишу. Он се са подједнаким жаром и сигурношћу хвата у коштац како са природним тако и са друштвеним наукама. Квалитет реализације пројеката, учење, увек му је изнад очекивања. Поред тога је и спортиста, игра кошарку. У овом младом, озбиљном и добром човеку, налази се  комплетна, заокружена личност. На своју срећу имао част да му предајем. Из дубине свог срца желим му пуно среће у изазовима које је живот за њега спремио у будућности!

Биљана и Марко Милаковић, родитељи, кажу да је њихов син несебичан и осетљив на туђу несрећу и да је због своје племенитости у стању да се жртвује у корист других. Од малена је имао веома специфична интересовања која је са великом преданошћу истраживао и изучавао а затим повезивао и доносио закључке. Према њиховим речима Никола је увек на неком задатку који одговорно и савесно обавља.

За своју школу, Никола је рекао: „ Пожаревачка гимназија представља место са ког се покреће и мења свет. Професори су надахнути ентузијазмом и својим знањем и практичним саветима достојно су нас оспособили да наставимо започето. Гимназија је место за све нас који остајемо деца у срцу, чисти и неискварени.“

Share.
Leave A Reply

Skip to content