Потрошња воде у Пожаревцу опала је од летњег периода и из градског водовода потрошачима се дневно испоручује између 21 и 22 хиљаде кубика.

У току летњих и првих јесењих месеци дневно се испоручивало 6 до 7 хиљада кубних метара воде више него сада.

 


– Иако је испорука воде мало смањена у односу на лето, то је и даље велика потрошња. Сада немамо неких великих интервенција и нема честих кварова на мрежи, а испорука воде граду је још увек стабилна и ниво нитрата се одржава у границама дозвољених вредности, коментарише  за „Реч народа“ Александар Димитријевић,  директор ЈКП „Водовод и канализација“.

                                „Капелото“ за рециклажу отпадних  вода

         У Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ пре неколико дана стигло је прво савремено возило са системом за прераду отпадне прикупљене воде. Купљено је средствима издвојеним из буџетског фонда за заштиту животне средине Града Пожаревца. Има више функција, одваја чврст талог и има као иновативно технолошко решење надоградњу за одшљунчавање и испирање канализационог система и прерађивање и филтрирање прикупљене воде. На канализационом возилу се налазе пумпе високог притиска, вакум пумпе и систем за рециклирање прикупљене воде. За потребе испирања канализационе мреже возило не користи чисту воду већ у „ходу“ рециклира отпадну воду из канализационог система и враћа је у процес испирања. После обуке, коју ће проћи возачи и руковаоци овим возилом са више функција, „капелото“ ће ући у употребу за чишћење канализација у Пожаревцу и Костолцу.

            „Капелото“ је еколошки „зелено“ возило којим се вишеструко штити животна средина и уједно стварају значајне уштеде у буџету.

Александар Димитријевић

Велики проблем за водоснабдевање Пожаревца у зимским месецима је низак ниво водостаја Мораве. Морава је крајем јануара стигла на минус 370cm са тенденцијом даљег пада. Тренутно је вода пала испод свих црвених црта  нивоа  водостаја. Хидролошка ситуација је јако лоша и временски услови не иду на руку. Фебруар и март су по дугорочној прогнози без неких већих падавина и испод просека ранијих година. Због благе зиме и без снега, нема прилива воде из горњег тока, тако да је доста отежана ситуација за снабдевање. Проблем се за сада решава, каже директор  Димитријевић и додаје:

– За сада је стабилно и ми већ предузимамо одређене мере повећања количина наливних вода и крећемо у регенерацију наливних бунара који нису били у функцији. Испитујемо терен и за могућност изградње још неколико бунара, јер нам за наливање у овом зимском периоду недостаје неких 40 литара воде у секунди.

Замена  водомера

        Посао замене старих водомера код потрошача у Пожаревцу наставља се ове године. Део средстава је обезбеђен из буџета Града, а део финансира из сопствених средстава, ЈКП „Водовод и канализација“. У Пожаревцу има укупно 18.000 водомера и до ове године је замењено око 4.500 мерних уређаја. Циљ постављања нових водомера, који су бесплатни за потрошаче је тачније очитавање потрошње у домаћинствима као и смањење губитака воде. У овом јавном предузећу је процењено да значајан део губитака у мрежи долази и због старих и неисправних мерних уређаја.

Ове године неће бити промене цене воде, остаће иста као до сада, потврдили су у ЈКП „Водовод и канализација“.

Језеро „касета  пет“ из кога се и раније надокнађивао недостатак воде је и даље у функцији и обезбеђује неопходне количине за потрошњу. Из језера се вода препумпава у наливне базене и кроз њих се филтрира кроз слојеве и долази у бунаре, дезинфикује и даље пумпа ка граду и потрошачима.

Проблем је што у овом периоду и количине нитрата расту. За сада не угрожавају дозвољену границу и вода је хемијски и биолошки потпуно исправна за пиће. Квалитет воде из пожаревачког водовода контролише Завод за јавно здравље који редовно објављује резултате. Свакодневну контролу воде у бунарима и мрежи обавља и лабораторија ЈКП „Водовод и канализација“.

                                                                                                                     Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content