2019-11-07T14:48:16+01:00 7. новембра, 2019. 14:48 |

Нова опрема у Општој болници Пожаревац: Захвалнице донаторима

У Опшој болници Пожаревац представљени су бронхоскоп и ултразвучни апарат „А scаn“, добијени уз помоћ донација привредних друштава.

 


Како је нагласио др Данко Николић, директор пожаревачке болнице,  нови апарати умногоме ће допринети пружању квалитетније здравствене услуге. У општој болници Пожаревац бронхолошки прегледи рађени су  пре око девет година. Након што се апарат покварио, нови није набављен , а пацијенти су у међувремену упућивани у друге здравствене установе.Бронхоскоп се користи у инвазивној дијагностици болести плућа, превасходно малигних болести, при чему је неопходно убрзати процес дијагностике и пацијентима омогућити  да започну лечење у оптималном времену. Др Драгиша Јевремовић  појаснио је да је реч о апарату који има доста широку употребу, дијагностичку и терапијску, а сам апарат вредан је око два милиона динара.

Др Зоран Станојевић, начелник опште службе  представио је ултразвучни апарат  „А scan“ са сондом и припадајућом опремом, који је  неопходан за дијагностику у лечењу катаракте. Током прошле године у болници је обављено око 380  операција катаракте, са уградњом тврдог сочива  око 250 и са уградњом меког сочива око 130 захвата. Тренутно је на листи чекања за операцију катаракте око 30 пацоијената.  Вредност овог апарата  око пола милиона динара.

Директор Опште болнице пожаревац др Данко Николић уручио је, приликом преузимања апарата ,захвалнице донаторима мећу којима су општине Голубац, Жабари и Кучево,  привредна друштва „Георад“, „Костолац услуге“, „Прим“ , „Рио“ и „Аутотранспорт“, као и предузећа „Маркет Паркет“, „Евротрговина“ и друга.