У житородном подунавском региону овогодишња жетва пшенице на 50 хиљада хектара почеће, како се процењује, почетком јула. У Удружењу за пољопривреду Регионале привредне коморе у Пожаревцу тврде да се већ сада може очекивати добра жетва и планирана производња од око 170 хиљада тона од чега за потребе млинско-пекарске индустрије и откуп и смештај у силосе око 120 хиљада тона.

       -Уговорена је испорука најмање 85 395 тона, каже Чедомир Стојадиновић, секретар Удружења за пољопривреду  и додаје да је млиновима за мељаву потребно око 86 хиљада тона пшеничног зрна, а да укупни смештајни капацитети премашују 120 хиљада. Сушаре су споремне да сваког часа просуше задовољавајуће количине жита.

      За откуп овогодишњег тржног вишка пшенице у подунавском региону биће потребно око 25 милијарди динара. Откупљивачи се прибојавају да ће остати без довољно пара, из банака још не стижу чврста обећања, а  није донета ни нова откупна цена пшенице овогодишњег рода.

     Из млинске индустрије Подунавског региона предлажу да се у откуп пшенице укључе материјалне резерве и да се откуп врши по класама. Сви се прибојавају лагеровања пшенице и скупих камата на кредите.

(Д. Стодић)

Share.
Leave A Reply

Skip to content