2019-12-19T18:22:32+01:00 19. децембра, 2019. 18:22 |

Нова тура стрипова и карикатура: „СТРИКА ФЕСТ“ – ТРЕЋИ ПУТ

Наредног викенда, 21. и 22. децембра простор Хола Центра за култру Пожаревац по трећи пут ће бити домаћин Фестивала стрипа и карикатуре „Стрика Фест“. Занимљив пројекат који су осмислили чланови Удружења „Креативна оштрица“ из Пожаревца, очигледно је „примио пелцер“ и постао традиционалан, на радост љубитеља уметности цртаних форми.

– Чињеница да је прошлогодишњи Стрика Фест“ посетило  преко 500 људи, углавном учeникa oснoвних и срeдњих шкoлa, очигледан је доказ да je oвaквa мaнифeстaциja пoтрeбнa грaду а одржaнe рaдиoницe кaрикaтурe и стрипa свeдoчe дa Грaд Пoжaрeвaц имa oзбиљaн пoтeнциjaл у тaлeнтoвaним млaдим сугрaђaнима кojи би сe мoгли oзбиљниje бaвити oвoм врстoм умeтнoсти, каже Данијел Панић председник Удружења „Креативна оштрица“.

– За овогодишњи „Стрика Фест“ организовали смо долазак великана домаћег стрипа и карикатура, тако да ће са љубитељима ове форме током два дана бити цртачи и сценаристи стрипова, карикатуристи али и издавачи.  Посетиоци фестивала ће бити у прилици да набаве издања издавачких кућа као што су „Комико“, „Бесна кобила“, System Comics, „FORMA B – Сербиа“, „Весели четвртак“, али и да на берзи стрипова размене стара издања, сазнајемо од Милене Вукотић из „Оштрице“.

Посетиоци ће овај пут имати прилику да се друже са  цртачима Жељком Пахеком, Драгишом Крчмаревићем, Иваном Лазаревићем, Мишом Радич Мијатовићем, Микицом Ивановићем, Небојшом Ђураном  и неколицином других.

– И ове године приређујемо  радионице карикатуре и стрипа за сваког ко је заинтересован да научи нешто више, док је присуство овом догађају бесплатан. Истичем да је досадашња посећеност Фестивала нама у „Креативној оштрици“ дала још већи елан да овогодишњи „Стрика Фест“ буде бољи од претходног, говори Петар Маринковић један од идејних твораца и члан Удружења „Креативна оштрица“.

Трећи „Стрика Фест“ финансирао је Град Пожаревац доделом средстава за пројекте у култури.

Влада Винкић