2019-05-22T10:11:23+02:00 22. маја, 2019. 10:08 |

Нова возила за одношење смећа

Подела нових канти за одлагање смећа почела је почетком априла у Пожаревцу и Костолцу. Преузимање канти обавља се у рециклажном центру ЈКП „Комуналне службе“ крај бувље пијаце на Лучичком путу, као и у Костолцу. За индивидуална домаћинства у Пожаревцу и Костолцу купљено је 11.000 посуда за смеће, а до сада је подељено укупно 6.800 канти. Средства за набавку нових униформних канти, у вредности од 27 милиона динара, обезбедио је прошле године Град Пожаревац из Буџетског фонда за заштиту животне средине, подсећа директор Слободан Јовић:

-Нове, униформне канте значе и нама и грађанима, нама олакшавају изношење смећа, а корисници имају адекватне посуде. Свима је од користи и чистије је.

                                        

Пијаце не раде пуним капацитетом

Пожаревачке пијаце на којима се деценијама уназад скупљају продавци пољопривредне и друге робе и купци и одвија свакидашњи шаролики живот, почињу полако да плаћају данак времену и мегамаркетима.

Све мање људи свраћа на пијаце, па закон о понуди и тражњи одређује и број закупаца тезги којих је све мање, тако да ЈКП  „Комуналне службе“ не издају простор у пуном капацитету.

Због неколико градилишта у централним градским улицама, приступ радницима и возилима предузећа отежан је у обављању свакодневних послова, а лоше време током маја делимично је пореметило остваривање плана и програма рада, али радници Комуналних служби настоје да  испуне обавезе према свим корисницима.

Сарадња са локалном самоуправом је на завидном нивоу, каже директор предузећа Слободан Јовић:

-За наше јавне набавке Град је преко Фонда за заштиту животне средине и ове године издвојио 31 милион динара. Средства су искоришћена за куповину опреме. Стигла су нам недавно два нова камиона  мање носивости марке „ивеко“ који ће нам служити за одношење смећа из узаних  улица, којих има пуно у граду, истиче директор ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац. – Што се тиче старосне структуре возила,  предузеће је изузетно добро опремљено и спремно да одговори на све задатке. И даље је проблем недовољно  запослених за обим и природу послова које ЈКП „Комуналне службе“ обавља, пре свега на терену, додаје Јовић.

 

Нови засади на Чачалици

Овог пролећа комунално предузеће „Комуналне службе“ је пуно радило на уређењу Спомен парка Чачалица. Урађени су нови цветни засади око споменика, трава се уредно коси колико то често падавине и временски услови дозвољавају.

Приликом посете руске, украјинске и белоруске делегације на Дан победе 9. маја када су положили венце крај споменика жртвама у Другом светском рату, гости су, каже Слободан Јовић, били пријатно изненађени изгледом и одржавањем Чачалице. Спомен парк, иначе, дневно посети по више стотина Пожаревљана у потрази за чистим ваздухом, миром и рекреацијом.

Ово јавно преузеће одржава и  остало  зеленило у Пожаревцу, од градског парка до међублоковских површина.

 Комунално одржава хигијену у два града, зеленило, газдује пијацама и гробљима, азилом за псе и мачке луталице и ради рециклажу:

-Очекујемо да од 1. јуна, када почне програм јавних радова за који је Град Пожаревац ове године издвојио 10 милиона динара, Комунално попуни недостајући број запослених. Свима је у интересу да град буде чист и уредан, каже директор Слободан Јовић.

                                                                                               Д. Деурић