Из штампе је  изашло друго, проширено издање Монографије о селу Барич које територијално припада општини Голубац.

Писању књиге о Баричу приступило се са жељом и намером да се од заборава отргну људи и догађаји који су допринели и учествовали у његовом настанку и развоју. Аутори су, колико је то било могуће, обухватили развој Барича од његовог настајања до данашњих дана, користећи сву расположиву писану грађу, документе и казивања наjстаријих мештана села. Наравно, све је илустровано фотографијама.

Главни јунаци књиге су управо Баричани, а главни јунак, Барич. Ово је књига о поносним и храбрим људима, пркосним и племенитим. Писана је за све оне који су осетили невероватан дух овог села и оставили му део себе. Ово је књига за све оне који ће остати и преносити огромну љубав према Баричу, било да живе у њему или у њега долазе. Ово је монографија намењена будућим генерацијма којима ће родно село или село њихових родитеља и предака, увек бити у срцу.

Документи и писана грађа сакупљани су скоро две деценија. Велику захвалност аутори дугуји Историјском архиву Пожаревац, Историјском архиву Србије, Народној библиотеци „Илија М. Петровић” Пожаревац, Народној Библиотеци Србије, стручном консултанту др Јасмини Живковић из ИА Пожаревац и казивањима мештана Барича – Душану Ђокићу, Жарку Живковићу, свештенику Чедомиру Срејићу…

Посебан део монографије, са обимном писаном грађом и сачуваним изворним документима, посвећен је изградњи и раду сеоске цркве Светог Архангела Михаила у Баричу. Аутори монографије су Ђино Јосић, новинар и Марјан Ђокић дугогодишњи активни председник Месне заједнице, Црквеног одбора и Фудбалског клуба у Баричу, покретач многих дешавања и манифестација и заљубљеник у родно село.
-Мени је било огромно задовољство и привилегија да овој монографији дам облик и форму, да читаоцима оставим заоставштину једне генерације Баричана и аманет будућим поколењима, да се никад не заборави. Све остало, а понајвише своју душу у ову монографију уткали су сами Баричани на челу са Марјаном Ђокићом који је и покретач овог писаног документа, речи су једног од аутора Ђина Јосића.

Ј. Ђ.

Share.

Comments are closed.

Skip to content