2019-12-18T12:46:11+01:00 18. децембра, 2019. 12:46 |

Нове технологије и стручно усавршавање

Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу била је домаћин и организатор занимљивих стручних предавања везаних за сајбер криминал и форензику као и аутоматизацију дистрибутивне мреже. Тако је и са променом статуса у организационој шеми наставила са поред образовања, једном од својих  важних научних функција – стручних скупова. То је, између осталог, најављујући актуелна предавања и поздрављајући предаваче, студенте и стручну јавност, рекао др Владан Ђулаковић, директор школе. Такође је присутне упознао са променама статуса Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу:

-У високом образовању у Србији у протеклих годину дана дешавају се промене које су се одразиле и на Високу техничку школу. Одлучено је да свих 48 високих школа у Србији буду груписане у академије. Висока техничка школа у Пожаревцу је припала или се захваљујући новој организацији, удружила са још три школе из Београда. Тако је основана Академија техничких струковних студија Београд. Свака од школа која је ушла у састав Академије,  Београдска Политехника, Висока техничка школа Нови Београд и Техникум Таурунум из Земуна, постала је одсек. Висока техничка школа струковних студија се сада зове Академија техничких наука Београд Одсек примењене инжењерске науке Пожаревац.

                            Дигитална форензика и аутоматизација

На ВТШСС су у четвртак, 12. децембра одржана два предавања. Мр Драган Чакаревић са Института за информационо комуникационе технологије Београд је имао тему „Дигитална форензика, јуче, данас и сутра“ о сајбер криминалу и улози сајбер форензике са којом треба да буду упознати како привредници тако и полиција, тужилаштво, судије и наравно, студенти.         

Мр Душан Вукотић, дипл. ел. инж. из Дирекције за управљање дистрибутивним електроенергетским системом „ЕПС Дистрибуције“ је говорио о аутоматизацији средњенапонске дистрибутивне мреже. Главни бенефит аутоматизације „са стране купца је да се смање прекиди који се појављују приликом кварова на пар минута, а са друге стране, да само дистрибутивно предузеће повећа расположивост система и оптимизује, односно минимизира губитке у пословању“.  

 

                                                 ПРОМЕНЕ И ОБАВЕЗЕ

О променама које очекују студенте и професоре, др Владан Ђулаковић  је рекао:

-За наше студенте неће бити значајних промена, јер је углавном реч о другачијој организацији високог образовања. Ми настављамо са смеровима које имамо, то су Електротехника са рачунарством, Машинство са два студијска програма, производно машинство и пројектовање рачунаром, Заштита биља на пољопривреди и Заштита животне средине и Прехрамбена технологија са нутриционизмом. Оно што ће бити погодност за студенте који су завршили, је да ће моћи да користе услуге других Одсека у оквиру Академије, јер на њима постоје и други студијски програми. Постоје мастер програми, специјалистички програми  које ће моћи да уписују наши студенти зато што     смо сада заједничка установа.

Академија је још у фази реализације и сада је најважније, објаснио је др Ђулаковић, да се до Нове године донесу акти о систематизацији радних места и донесе Статут Академије и најавио:

 -Следеће године ћемо уписивати студенте на прву годину Академије техничких струковних студија Београд Одсек за примењене инжењерске науке Пожаревац.

Број студената који се уписују на прву годину, како се очекује, неће бити промењен.

                                                                    Д. Деурић