ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ПОЖАРЕВАЦ

До почетка лета и повећане потрошње воде, свих пет нових бунара на пожаревачком изворишту Кључ треба да буду у функцији, потврђено нам је у Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“.

Два објекта за нове бунаре су већ завршена. У току је изградња још три објекта, три бунарске куће на изворишту  Кључ одакле се већински Пожаревац снабдева водом. Првенствено се ради на Кључу где су урађене бушотине за пет нових дубоких бунара. Касније ће у процес изградње и опремања ући и два бунара на изворишту Меминац. План је да све буде готово до почетка летње сезоне и зато се форсира изградња кућица и превезивање, довођење електричне струје за бунаре и њихово потпуно опремање и укључивање у систем водоснабдевања.

КВАЛИТЕТНИЈА ВОДА

На Кључу има  укупно 14 бунара, са 5 нових дубоких биће их 19. За сада на Меминцу  је један у раду, уз две нове бушотине:

Александар Димитријевић

-Извориште Кључ смо практично тако средили да ради већи број бунара али са мањим капацитетом. Тако је оптерећење бунара и изворишта равномерно. На овај начин нитрати који су некад оптерећивали пожаревачку воду се држе на јако ниским границама као и сви остали параметри. Са овим комбинацијама се смањила и тврдоћа воде у мрежи. Пошто се то показало као добро, наставићемо са таквим режимом рада. Када се укључе и ових пет нових бунара на Кључу и они ће раде у истом режиму. Практично, не желимо да се бунари форсирају до максимума и исцрпљују  и зато настојимо да се већи број бунара укључи у водоснабдевање и да комбинујемо. На тај начин имамо довољну количну воде и задовољавајући квалитет, каже директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Александар Димитријевић.

Такође, по речима Димитријевића, „Водовод“ треба да уђе у пројектовање једног новог резервоара због мешања воде који би омогућио да се сва количина користи и буде у функцији водоснабдевања града.

Ревитализована три бунара

Водоснабдевања Пожаревца је потпуно под контролом, нема проблема ни са количином ни са квалитетом воде. Квалитет воде је, што се тиче нитрата, пошто су они проблематични, зависно од комбинације које се користе са бунарима, испод 30 милиграма. На Кључу су три бунара која практично нису коришћена више од 10 година, ревитализована и поново су у функцији. Њиховим укључивањем смањена је и тврдоћа воде.

Стављање  дубоких бунара у употребу још ће се побољшати водоснабдевање али и квалитет воде у Пожаревцу, каже Александар Димитријевић, директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“.

ИНТЕРВЕНЦИЈЕ НА МРЕЖИ

Док се на изворишту Кључ убрзано ради како би се нови бунари оспособили, екипе „Водовода“ имају доста посла и интервенција на градској мрежи. Највећи их је број  и даље у вишим зонама града, на градском брду, градиштанском путу и петровачком путу.  У другој и трећој висинској зони због неједнаких притисака у мрежи и има највише проблема и пуцања, каже Александар Димитријевић и додаје:

-Одмах после празника се завршава и снимање мреже ипритисака у улицама у горњим деловима града. Већ према прелиминарним резултатима смо неке мере предузели и уградили ваздушне вентиле на градиштанском путу где често пуцају цеви, јер се појављује велика количина ваздуха у систему. Следеће је да се реше улице Цане Бабовић, Слобдарска и Филипа Вишњића где се по дану дешавају и по три интервенције. 

По завршетку снимања стања у мрежи, када се добије потпуна слика, приступиће се проблему решавања притисака у градском водоводу. Тада ће се смањити и губитак воде из система, али и трошкови одржавања. 

                                                                                 Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content