Пожаревачка народна библиотека „Илија М. Петровић“ приредила је  промоцију књиге проф. др Голуба Јашовића „Субстандардна лексика у поезији Србољуба Митића“. О делу су уз аутора говорили мср Славица Јовановић и проф. др Станислав Станковић.

Уз подсећање на опус стишког ствараоца Србољуба Митића, Јовановић је истакла да је реч о једном од најзначајнијих песника српске књижевности друге половине XX века а да је Стиг био веома чест мотив у његовој поезији. Професор Станковић се најпре осврнуо на научну каријеру аутора Голуба Јашовића са посебним акцентом на бављење ономастиком као језичком дисциплином и дијалекатском лексикографијом (народним говором). Након извода из рецензије др Емилије Реџић Мирковић за дело „Субстандардна лексика у поезији Србољуба Митића“ навео је и конкретне примере неологизама песника Србољуба Митића (нове речи које се још нису одомаћиле у говору) које је Јашовић аналитички пренео у књигу.

Аутор Голуб Јашовић најпре је објаснио да појам субстандардног у језику предстваља све оно што није увек нормирано, али је у пракси део књижевности. Истакао је богато лексичко завештање песника Србољуба Митића и аспект значења његове поезије и нагласио да се у свом дугогодишњем бављењу Митићевом поезијом осврнуо и на заступљен мотив змије о коме је написао посебан рад.

Присутнима се обратио и син песника Србољуба Митића, Добрица, захваливши се на пажњи посвећеној стваралаштву његовог оца.

Стихове Србољуба Митића говорио је ученик Пожаревачке гимназије Душан Цвејић док књигу издавачки заједнички потписују Друштво за српски језик и књижевност за Браничевски округ Пожаревац и Издавачка кућа „Филип Вишњић“ из Београда.

В.Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content