ДДГС (Distiller’s Dried Grains with Solubels) настаје као суви остатак након дестилације каше кукуруза, пшенице, јечма или других житарица након што се скроб из житарица ферментира и претвара у алкохол. Етанол који овако настаје се дестилацијом одваја, а остатак се суши и тако настаје ДДГС.
ДДГС потенцијално представља храниво богато протеинима, мастима и угљеним хидратима, што га чини важном компонентом у производњи сточне хране. Добро је сварљиво храниво. Често се користи као замена за соју или кукуруз. У производњи сточне хране најчешће се користи кукурузни ДДГС.
ДДГС се у свету производи у великим количинама а може се лако транспортовати јер садржи само око 12% процената влаге. Лако се чува у нормалним складишним условима те због свега наведеног представља храниво које има перспективу коришћења у будућности.
Ненад Стојимировић,
дипломирани инжењер за сточарство у ПССС Пожаревац