2017-10-09T19:54:14+02:00 9. октобра, 2017. 19:54 |

О БЕЗБЕДНОСТИ У ОБРАЗОВНО ВАСПИТНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА: Превентива – модел за спречавање последица

Пожаревачка Основна школа „Краљ Александар Први“ била је прошлог петка домаћин скупа на коме се говорило о безбедности у образовно васпитним институцијама на територији Града Пожаревца. Присутне представнике савета родитеља школа, представнике тимова за безбедност, представнике Полицијске управе Пожаревац, Предшколске установе као и основних и средњих школа са територије Града у име организатора поздравио је  Горан Сегер директор Основне школе „Краљ Александар Први“ после чега је уследило излагање о превентивним активностима у циљу заштите деце и ученика од насиља, злостављања и занемаривања, као и о раду школских тимова за безбедност.

В.Јоксимовић

О овој теми најпре је говорио Велиша Јоксимовић, руководилац Школске управе Пожаревац за Браничевски и Подунавски округ наглашавајући да је циљ овог састанка размена искустава, указивање на примере добре праксе и усмеравање на кораке који би требало да се предузму како би безбедност у нашим школама била на набољем нивоу. Тим поводом Јосимовић је подсетио на међународне конвенције и наше  законске акте чији је главни принцип забрана дискриминације, злостављање и занемаривање деце у школама и одржао презентацију која се односи на рад школских тимова за безбедност, и поступања унутар колектива, како у превенцији, тако и у сузбијању неких појава на терену, закључујући да овакви скупови постану пракса, како би сви  заједнички могли да  делују, а Пожаревац буде безбедна средина за нашу децу.

   Д.Грујић

Просветни саветник Драшко Грујић је, осврћући се на историјске чињенице и токове у друштву,  присутнима веома сликовито пренео запажања о дешавањима чије су последице насиље. На основу досадашњих искустава, незадовољство, незапосленост, мала пажња посвећена најмлађима, неприлагођени медијски садржаји и низ пратећих сегмената довели су до негативних утицаја на децу, док би другачији однос средине, веће ангажовање родитеља, неприкривање насиља и боља обученост школских безбедоносних тимова у блиској будућности могла да доведе до веома позитивних кретања у циљу веће безбедности деце.

Светозаревић

Начелник одељења Полиције у Пожаревцу Златан Светозаревић нагласио је да је основни начин деловања Министарства унутрашњих послова у вршњашком насиљу такозвани проактивни модел, односно, превентивни модел у оквиру кога се предузимају све мере не би ли се идентификовао потенцијални проблем и да самим тим спречи штетна последица. Но, да би се у томе успело, мора се најпре урадити безбедносна процена која се састоји од прикупљања одређених безбедоносних информација које ће резултирати тиме да се предусреди потенцијални насилник, али и потенцијална жртва насиља. Светозаревић је нагласио да је веома битно активно укључивање родитеља у самој превентиви, и да прикривање појединих догађа некада може бити негативно, ако не и фатално.  Овом приликом присутни су имали прилику да чују више појединости о Пројекту под називом „Основи безбедности деце“ који се путем осам тема тренутно спроводи у Браничевском округу. На ту тему говорила је Татјана Ђорђевић, инспекторка задужена за безбедност деце при Полицијској управи Пожаревац.

     Д.Илић

Просветни инспектор Дејан Илић говорио је о законодавној пракси у Србији везаној за безбедност деце и ученика, као и забрани понашања које вређа углед част и достојанство како наставника тако и ученика. Тиме се, како је нагласио Илић, активности са интервентних (што је до скора била пракса) преусмеравају ка превентивним активностима заштите.  Илић је такође истакао да директор сваке образовне институције има законску обавезу које безбедоносне тимове у оквиру школе мора да формира, да чланове тимова упозна са правилником о поступању у одређеним случајевима, а да савети родитеља знају шта су обавезе оваквих тимова, и да на тај начин сви, од директора, преко наставног особља до родитеља буду инплементирани у читав програм заштите деце од почетка.

У дискусију која је уследила после поментих излагања укључили су се представници Средње техничке школе у Костолцу и Пријатеља деце Пожаревац, подржавајући превентивне активности, а најављено је да ће се скупови у циљу едукације безбедоносних тимова редовно одржавати широм пожаревачких школа.

В.Винкић