Председник Градског одбора СНС Пожаревац и градоначелник  Бане Спасовић говорио је на конференцији за медије о државним улагањима у Град Пожаревац, са нагласком на енергетику, гасификацију и путну инфраструктуру.   Спасовић је најпре подсетио на   изградњу  Блока Б3 у Дрмну, што је највећа инвестиција у домаћем енергетском сектору у претходне три деценије.

-Инвестиција од око  800 милиона долара финансира се 85 процената  кредитом кинеске Ексим банке,  док остатак новца  обезбеђује ЕПС. Блок ће бити снаге 350 мегавата, а очекивана годишња производња електричне енергије је око 2,5 милијарди киловат часова. Изградњом овог блока отвориће се нова радна места, како у Електрани, тако и на површинским коповима, рекао је Спасовић.

 За поменуту, директно је везана још једна инвестиција у Костолцу, изградња Луке Костолац, вредности 15, 86 милиона долара.

-На годишњем нивоу, са Пристаништа „Костолац“ отпремиће се 157 хиљада тона сувог пепела и 105 хиљада тона гипса, који настаје као нуспроизвод система за одсумпоравање у ТЕ „Костолац Б“. На овом месту ће се претоварити  и 50 хиљада тона опреме за ПД  „ТЕ – КО Костолац“, која се допрема реком. Ово је изузетно значајно за заштиту животне средине, додао је Спасовић.

                                                                       СТРУЈА, ГАС И ПУТЕВИ

-Да би се инвестирало у Град неопходно је обезбедити  довољно електричне енергије,  гасовод  и добре саобраћајнице, подвукао је Спасовић  нагласивши  да  Пожаревац има План генералне регулације за Индустријску зону, којим је за исту предвиђено више од 250  хектара земљишта.

Када је реч о обезбеђивању довољно електричне енергије, Град Пожаревац  обезбедио је земљиште иза Хиподрома на коме ће се градити Трафостаница 110/35/10. Пројекат је урађен, расписане су јавне набавке, a изградња би требало да буде готова до краја 2021. године.

Радови на првој дистрибутивној мрежи гасификације  заршени су за непуне три године. Ради се о првој од укупно 11 зона чија се изградња очекује на градској  територији.

-Изградњом гасовода омогућено је 858 прикључака за домаћинства, а грађани ће моћи да се прикључе од наредне грејне сезоне, најавио је Спасовић.

Многе саобраћајнице нису ревитализоване деценијама, а једна од њих, која је дочекала пун век без ревитализације, је пруга Пожаревац – Мајданпек. Наиме, недавно је, након  сто година, ревитализован  овај део пруге, у дужини од  деведесет  километра, а вредност ове инвестиције је око 12 милијарди динара.

Саобраћајница која ће растеретити пут ка Костолцу  је обилазница ка овој Градској општини, инвестиција  ЈП „Путеви Србије“, за коју је Град  обезбедио пројектну документацију , а која ће, након стављања завршног асфалтног слоја и банкина, као и добијања употребне дозволе,  бити у званичној употреби.  У периоду који следи, од Владе Србије, очекује се улагање у регионални пут Пожаревац –Жабари.

-Један од највећих пројеката када је реч о  путној инфраструктури  јесте брзи пут  Мала Крсна – Пожаревац – Голубац , а почетак изградње овог пута планиран је за прву половину следеће године, најавио је Бане Спасовић.

                                                                ИЗГРАДЊА И АДАПТАЦИЈА ОБЈЕКАТА

Спасовић је подсетио и на државна улагања у објекте од великог  значаја за Град, као што су Прекршајни суд и школе. За изградњу  Прекршајног суда, који је подигнут у веома кратком року, Град Пожаревац уступио је 6 ари земљишта, а вредност ове државне инвестиције у Град је нешто више од 55 милиона динара.

Новцем обезбеђеним преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Град је адаптирао  и потпуно реконструисао  Основну школу „Јован Цвијић“  у Костолцу,  у вредности од око  100 милиона динара.

-Преко Канцеларије уређено је и одељење ОШ „Вук Караџић“ у Забели , са око 30 милиона динара, а Град је у оба случаја учествовао одређеним средствима. Преко Канцеларије за управљање јавним улагањима у току је израда пројеката за ОШ „Доситеј Обрадовић“ и Дом здравља, најавио је Спасовић подсетивши да се од прошле године ради на реконструкцији  фасаде зграде Начелства. Вредност ових  радова је око 140 милиона динара, а  половину средстава обезбеђује Влада Републике Србије.

 Током 2016. и 2017. радило се и на Хиподрому.  Реч је о адаптацији трибинског дела и штала, у шта је Министарство туризма  уложило  око 12 милиона динара, уз додатак средстава из  буџета Града.

-У Љубичеву смо имали инвестицију  у Ергелу, адаптацију две штале и Мањежа,  у износу од 70 милиона динара, а од те суме Држава је учествовала са 40 милиона динара, подсетио је Спасовић.

                                                                                                                                                    И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content