Услед испитивања пијаће воде са костолачког изворишта „Ловац“, која се не препоручује за пиће, нити кување, из Градског одбора Демократске странке Пожаревац, истичу неопходност хитне реакције надлежних у граду Пожаревцу и утврђивање одговорности ЈКП „Водовод и канализација“ Пожаревац.

Наглашавају недопустиво угрожавање здравља грађана и редовног водоснабдевања домаћинстава. Критикују то што на званичној интернет страници ЈКП „ВИК“ Пожаревац, до краја 14. априла, није постављено обавештење о неисправности воде, нити локацијама цистерни са пијаћом водом.

Из Градског одбора ДС-а Пожаревац постављају следећа питања:

–  Да ли ЈКП „ВИК“ Пожаревац има лабораторију и квалификовани кадар који прати хемизам воде коју дистрибуира на дневном нивоу? Да ли у ЈКП „ВИК“ Пожаревац има дежурног аналитичара мириса или је већ познато шта је у води? Да ли су хемијске анализе документи од јавног значаја који морају бити објављени на званичном сајту ЈКП „ВИК“ Пожаревац? Када је урађен елаборат о зонама санитарне заштите изворишта Ловац? Да ли се зоне санитарне заштите изворишта Ловац одржавају у складу са Правилником о начину одређивања и одржавања зона санитарне заштите изворишта водоснабдевања? Колико дуго грађани Костолца и околних места користе неисправну воду за пиће и да ли је угрожено њихово здравље?

Р. Н.

 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content